Economic

Fondurile de pensii ar investi pe Bursă, dar instituţia "e din alt film"

Ziarul de Vrancea
9 nov 2011 345 vizualizări
Fondurile de pensii private dispun de 1,5 miliarde euro, din care 15-20% îi pot investi în acţiuni, însă bursa "este din alt film", neatractivă şi lipsită de o strategie clară de listare de noi firme şi nici poveşti de succes în domeniu, afirmă Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Romania.

"Cred că multă vreme a existat această problemă, că nu se listează multe firme pentru că nu exista partea cealalată. Cred că am depăşit această fază, din punct de vedere al industriei din care fac parte. Există foarte mulţi bani la ce a fost raportat pînă acum. La nivelul fondurilor private există 1,5 miliarde de euro, din care, să spunem, că dacă 15-20% sînt investiţi în acţiuni ajungem la o sumă frumuşică", a spus Crăciun. El a spus că unul din motivele pentru care bursa a devenit mai puţin atractivă este că nu există o strategie clară de dezvoltare a acesteia.  "Aş vrea să văd liste şi să văd că nu există interes pentru ele. Liste cu nume interesante, nu firme cu vechime de trei ani, şi nu firme de 10 ani care au făcut numai pierdere. Eu nu sînt adeptul listărilor minoritare de către stat, pentru că, oricît m-aş chinui, nu văd destule poveşti de succes ale firmelor de stat", a continuat Crăciun. El a arătat că rolul catalizator trebuie să vină din mediul privat, însă mai întîi este nevoie de curajul statului, care să listeze anumite pachete majoritare, dar şi de o strategie clară la nivel regional pentru a face bursa mai competitivă.  "Vreau să ajung la faptul că este absurd să împărţim aceeaşi felie între Sibex, Rasdaq şi BVB, în condiţiile în care competiţia se dă în prezent la nivel regional. Noi sîntem din alt film în momentul de faţă", a spus Crăciun. El a adăugat că investiţiile se vor îndrepta în alte state dacă bursa nu va deveni un mediu atractiv. "Aş putea părea cinic în ce ceea ce spun, dar pentru mine nu este esenţial ca bursa romanească să fie o bursă dezvoltată. Noi putem să ne ducem pe alte burse la care să fie listate firme romaneşti. A, că am prefera ca bursa romanească să fie dezvoltată, asta e altceva", a continuat Crăciun.

,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.