Economic

Coloana de stiri economice:Raiffeisen cîştigă clienţi de la băncile elene

Ziarul de Vrancea
8 nov 2011 1288 vizualizări
Cota de piaţă a Raiffeisen Bank International (RBI) în Europa de Est este în creştere, ca urmare a transferului de clienţi de la băncile elene, în ţări precum Romania sau Bulgaria, către alte instituţii de credit, a declarat directorul general al băncii austriece, Herbert Stepic.

Situaţia economică şi fiscală din Europa de Est este mai bună în prezent decît la începutul crizei financiare globale în urmă cu trei ani, a spus Stepic, potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Bloomberg. În Romania sînt prezente mai multe bănci din Grecia, respectiv National Bank of Greece prin Banca Romanească şi EFG Eurobank prin intermediul Bancpost, în timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank sau ATEbank desfăşoară operaţiuni sub brand propriu. Grupul Raiffeisen avea în Romania, la finele lunii iunie, peste 6.000 de angajaţi şi 544 de sucursale care deservesc aproape 1,939 milioane de clienţi, 100.000 de IMM-uri şi peste 6.800 companii mari şi medii. Banca a înregistrat în Romania, în primul semestru, un profit după taxe de 40 milioane euro, în scădere cu 23% de la 52 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2010, în urma creşterii cheltuielilor şi reducerii veniturilor din comisioane, investiţii financiare şi derivate. Activele Raiffeisen Bank International în Romania au scăzut în primul semestru faţă de sfîrşitul anului trecut, de la 6,227 miliarde euro la 6,172 miliarde euro. Soldul creditelor şi avansurilor către clienţi a urcat de la 4,24 miliarde euro la 4,39 miliarde euro, iar depozitele constituite de clienţi au coborît de la 3,63 miliarde euro la 3,5 miliarde euro.

Producţia industrială merge cu motoarele turate la minim

Producţia industrială, ca serie ajustată, a scăzut în septembrie cu 0,6% faţă de august, dar a crescut cu 5,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, iar la nouă luni avansul a fost de 7,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, comparativ cu august, în septembrie s-au înregistrat scăderi în toate cele trei sectoare industriale, respectiv de 1,3% în industria extractivă, de 0,7% în industria prelucrătoare şi de 0,1% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Şi defalcat pe grupe industriale s-au înregistrat reduceri la majoritatea categoriilor de bunuri. Astfel, producţia din industria bunurilor de capital s-a diminuat cu 4,9%, cea din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,5%, cea din industria bunurilor de uz curent cu 0,5% şi producţia din industria energetică cu 0,3%. în schimb, producţia din industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,9%. Ca serie brută, producţia industrială a urcat faţă de luna precedentă cu 15,1%, datorită avansului industriei prelucrătoare. Comparativ cu luna corespunzătoare din 2010, în septembrie anul acesta, creşterea producţiei industriale a fost susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care a avut un avans de 8,3%, de industria prelucrătoare, cu un plus 5,3%, şi de industria extractivă, care a urcat cu 5,2%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare, cu 10,8%, industria bunurilor de capital, cu 5,1%, industria energetică, cu 4,8%, şi industria bunurilor de uz curent, cu 0,9%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 6,2%.

Firmele din Bulgaria, interesate de bursa de la Bucureşti

O companie din Bulgaria cotată la bursa de la Sofia s-ar putea lista şi pe piaţa de la Bucureşti, potrivit directorului general al bursei bulgare, Ivan Takev, după interconectarea depozitarilor centrali din cele două ţări. "Nu sînt sigur cîte companii se vor lista, însă ştiu că este o companie interesată, pentru că altfel nu am mai fi aici. Din cîte ştiu, este un plan al managementului companiei respective, însă nu ştiu dacă au şi acordul acţionarilor. Nu putem da nume, pentru a nu afecta încrederea acestora în noi", a declarat Takev, la Bucureşti, prezent la deschiderea şedinţei bursiere de marţi. Pentru realizarea dublei listări este necesară realizarea unei legături între Depozitarul Central de la Bucureşti şi instituţia similară din Bulgaria. Potrivit directorului general al Depozitarului din Bulgaria, Ivan Dimov, prezent şi el la BVB, legătura s-ar putea realiza în 2 - 3 luni. "Aşteptăm după colegii noştri (de la cei doi depozitari -n.r.) pentru a face conexiunea şi apoi putem spune că avem autostrada pentru duble listări", a afirmat directorul general al BVB, Valentin Ionescu.

Consumul de electricitate a crescut cu 4,3%

Consumul final de electricitate a crescut în primele nouă luni cu 4,3%, la 39,12 miliarde KWh, faţă aceeaşi perioadă din 2010, iar resursele de energie electrică au fost cu 5,2% mai mari, de 46,07 miliarde KWh, potrivit datelor INS. În perioada analizată, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 12,3%, în timp ce consumul populaţiei a crescut cu 2,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal majorării producţiei, cu 23,53 miliarde KWh (A5,4%). Cea mai mare creştere a fost înregistrată de producţia din centralele electrice eoliene, cu 571,7 milioane KWh, 573,5 milioane KWh. în acelaşi timp, producţia din termocentrale urcat cu 18,9%, la 23,36 miliarde KWh, iar cea din centralele nuclearo-electrice cu 2,2%, la 8,6 miliarde KWh. În schimb, producţia din hidrocentrale a scăzut cu 14%, la 13 miliarde KWh. Exportul de energie electrică a fost de 22,15 miliarde KWh în creştere cu 38,8%. Potrivit datelor INS, consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost cu 0,6% mai mare, de 4,73 miliarde KWh.

Societe Generale reduce bonusurile

Societe Generale, a doua mare bancă franceză, va reduce bonusurile acordate angajaţilor şi vrea să renunţe la acordarea de dividende pentru acest an, pentru a se alinia noilor reglementări fără o majorare de capital sau sprijin guvernamental, transmite Reuters. Societe Generale (SocGen) a devenit astfel prima bancă franceză care renunţă la plata dividendelor după înăsprirea reglementărilor bancare privind capitalul, reiterînd marţi, odată cu raportul financiar pentru trimestrul al treilea, că va acoperi pe cont propriu deficitul de capital faţă de noile rezerve minime estimat la circa 2,1 miliarde euro, fără a apela la investitori privaţi sau la stat. Totodată, banca a anunţat că eliminat din portofoliu active toxice de 10 miliarde euro, pentru a reduce gradul de risc al expunerii. "Priorităţile SocGen vizează consolidarea capitalului. Vrem să ne aliniem acestor obiective de capital cît mai repede posibil", a declarat într-o conferinţă directorul general al grupului, Frederic Oudea, adăugînd că bonusurile plătite angajaţilor diviziei de corporate şi investment banking vor fi reduse semnificativ. Profitul net al băncii a scăzut în trimestrul al treilea cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 622 milioane euro, din cauza rezultatelor slabe ale diviziei de investment banking.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.