Economic

Semne de recesiune

Ziarul de Vrancea
4 nov 2011 724 vizualizări
Vînzările de alimente, băuturi şi carburanţi au scăzut cu pînă la 7,2% în septembrie faţă de august

Vînzările de alimente, băuturi, tutun, dar şi cele de produse nealimentare şi carburanţi au scăzut în septembrie, ca serie brută, cu între 1,1% şi 7,2% faţă de august, astfel că afacerile din comerţul cu amănuntul s-au redus pe ansamblu cu 3%, reiese din datele publicate ieri de INS. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, de 7,2%, urmat de vînzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, care s-au diminuat cu 1,8%, şi de vînzările de produse nealimentare, cu -1,1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia celui auto) a crescut pe ansamblu cu 0,7% datorită majorării cu 3% a vînzărilor de alimente, băuturi şi tutun, în timp ce comerţul de carburanţi a scăzut cu 4%, iar cel de produse nealimentare cu 1%. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în septembrie 2011, vînzările de alimente, băuturi, tutun au scăzut cu 3,7% ca serie brută şi cu 5,1% ca serie ajustată, cele de carburanţi s-au redus cu 10,1% şi respectiv 9,5%, iar comerţul cu produse nealimentare a fost cu 2,8% mai mic ca serie brută şi cu 2,1% ca serie ajustată. Pe ansamblu, în septembrie comparativ cu aceeaşi lună din 2010, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul s-a redus cu 5% ca serie brută şi cu 5,2% ca serie ajustată. În primele nouă luni, vînzările de alimente, băuturi, tutun au scăzut cu 8,1% ca serie brută şi cu 8,5% ca serie ajustată, cele de carburanţi s-au redus cu 3,5% şi respectiv 4,2%, iar comerţul cu produse nealimentare a fost cu 2,6% mai mic ca serie brută şi cu 2,5% ca serie ajustată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.