Economic

Guvernul britanic pregăteşte o decizie privind restricţiile pe piaţa muncii

Ziarul de Vrancea
2 nov 2011 931 vizualizări
Guvernul britanic va adopta pînă la sfîrşitul acestui an o decizie privind restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii romani, pe baza unui raport care va fi publicat în luna noiembrie de către experţi independenţi, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti,

Martin Harris. El a precizat că aceşti experţi, care formează un comitet de consiliere pe probleme de imigraţie, au luat deja legătura cu ambasada Romaniei şi cu cea a Bulgariei, pentru a obţine informaţii din partea ambelor state pe baza cărora să evalueze impactul potenţial al ridicării restricţiilor pe piaţa muncii, şi urmează să înainteze Guvernului britanic un punct de vedere chiar în această lună. "Noi luăm o decizie pe baza analizei unor experţi independenţi. Există un comitet în Marea Britanie, Comitetul de consiliere pe probleme de imigraţie, format din specialişti în piaţa muncii, iar Guvernul britanic le cere acestora un punct de vedere în primul rînd cu privire la impactul potenţial al ridicării restricţiilor. Mă aştept ca raportul comitetului să fie publicat chiar în această lună, pentru ca Guvernul britanic să ia o decizie pînă la finalul acestui an", a spus Harris. Întrebat însă dacă Guvernul britanic va ţine cont de recomandarea Parlamentului European privind eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii pînă la sfîrşitul acestui an, înaintea anului 2013 ca termen limită, ambasadorul a precizat că decizia va fi una exclusiv a Guvernului, iar elementul esenţial în această decizie va fi opinia specialiştilor în piaţa muncii. Într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European săptămîna trecută se arată că toate statele UE trebuie să permită accesul bulgarilor şi romanilor pe piaţa forţei de muncă pînă la sfîrşitul lui 2011, înaintea termenul-limită din 2013. Restricţii la angajarea muncitorilor romani sînt existente încă în 11 dintre 26 de state membre, printre care Marea Britanie, Austria, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda sau Spania. Conform Tratatului de Aderare a Romaniei, pînă în 2014 există o perioadă de tranziţie în care fiecare stat membru trebuie să liberalizeze gradual accesul muncitorilor romani pe piaţa muncii.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Parlamentarii economişti vor deficit bugetar mic

Parlamentarii din comisiile economice susţin necesitatea unui deficit bugetar cît mai mic, dar spun că nu se poate atinge valoarea zero, mai ales în condiţiile actuale, ei afirmînd, pe de altă parte, că prudenţa invocată de şeful statului înseamnă cheltuieli limitate în contextul anului electoral. Secretarul Comisiei de buget finanţe a Camerei Deputaţilor, Nicolae Bud (PDL), a declarat că trebuie să se tindă spre un deficit bugetar zero, menţionînd însă că este greu de crezut că Romania se poate descurca, în acest moment, fără un deficit minimal. Întrebat dacă Romania ar putea avea deficit zero, Nicolae Bud a spus: "Nimic nu e imposibil! şi cam acolo ar trebui să tindem, spre un defict zero, adică să avem un buget echilibrat". El a arătat însă că orice modificare a politicii fiscale trebuie să aibă ca obiectiv principal menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pe termen mediu şi lung "şi cît mai aproape de zero, pe cît e posibil". "Mi-e greu să cred că la acest moment Romania se poate descurca fără un deficit minimal", a adăugat deputatul PDL. La rîndul său, fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, membru în Comisia de Buget a Camerei, a declarat că este o iluzie atingerea unui deficit bugetar zero într-o perioadă de criză în care creşterea economică este sub semnul întrebării. "E o iluzie să poţi să ajungi într-o perioadă de criză, într-o perioadă în care creşterea economică este pusă sub semnul întrebării, la deficit zero. Sigur că se poate ajunge la orice, problema este ce sacrifici. Iar eu cred că în felul acesta se sacrifică principalele domenii pentru care oricum ar trebui bani mai mulţi: sănătatea, educaţia şi investiţiile. Dacă vor să-şi bată joc de toate acestea, este posibil şi aşa ceva", a spus Nicolăescu. El a afirmat că bugetul pe 2012 este mai mult o "momeală" decît un buget prudent. "Cred că anul 2012, fiind un an electoral, se încearcă a fi mai degrabă o momeală bugetul pe 2012 decît un buget prudent, pentru că nu are cum să fie un buget prudent cînd ni se spune o să avem creştere economică probabil undeva la 2% - dar probabil o să fie la 1% - o să avem un deficit bugetar mai mic de 2% - probabil se va duce către 1% - deci, cu alte cuvinte, cheltuieli foarte multe reduse. N-o să avem în prima parte a anului niciun fel de creştere salarială sau pe pensii, dar e posbil să o facem în partea a doua a anului, adică după 1 iulie 2012, deşi legea interzice acest lucru", a spus Nicolăescu. La rîndul său, deputatul PSD Cătălin Nechifor, membru al Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, a declarat că deficitul bugetar pe 2012 ar putea fi şi zero, în condiţiile în care investiţiile de stat ar fi raţionalizate, iar colectarea taxelor ar fi îmbunătăţită.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.