Vincon îi ajută la munci pe podgoreni, cu condiţia să-i vîndă strugurii
Producătorul de vinuri intenţionează ca începînd cu anul viitor să-i ajute pe viticultori cu substanţe pentru stropit cu condiţia ca aceştia să-i vîndă recolta. “Noi îi putem ajuta pentru că achiziţionăm substanţe la preţuri mai bune avînd în vedere că luăm în cantităţi mari. De asemenea, substanţele sînt de calitate bună. Pînă acum nu făcut acest lucru, pentru că exista o neîncredere că nu îşi vor vinde producţia la noi, dar am decis să fim mai deschişi. Nu am stabilit o limită minimă de suprafaţă, dar depinde foarte mult de seriozitatea producătorului”, a declarat Georgel Costache, directorul general al Vincon. Preţurile de achiziţie ale strugurilor vor fi cele de pe piaţă la momentul respectiv. În această toamnă preţurile de pe piaţă au fost mai mari decît cele oferite de producătorul de vin la centrele sale de achiziţie. Cu toate acestea, reprezentanţii Vincon spun că au cumpărat cantităţi mari de struguri de la podgoreni, în special struguri de soi, cum ar fi merlot, sauvignon blanc sau muscat ottonel, unde preţurile au fost mai mari. Pe de altă parte, viile societăţii au avut în acest an o producţie peste media judeţului, şapte tone la hectar. Potrivit datelor Direcţiei Agricole Vrancea, producţie medie de struguri la hectar în judeţ a fost de circa 5,6 tone. “Anul acesta din punct de vedere al calităţii a fost unul de excepţie şi drept urmare şi vinurile vor fi de excepţie. În primul rînd strugurii au fost sănătoşi şi au acumulat o cantitate mare de zahăr. Dar cel mai important a fost faptul că aromele de struguri au ajuns la maturitate, iar cei care au avut instalaţii de fermentare au reuşit să păstreze aromele în vin. Cine are instalaţie de fermentare la 17 – 18 grade păstrează aromele, cine fermentează la 30 de grade le pierd”, a adăugat Georgel Costache. (Mihai BOICU)