Economic

Franks (FMI): E important să rămîneţi prudenţi

Ziarul de Vrancea
30 oct 2011 970 vizualizări
Şeful misiunii FMI în Romania, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, la Cotroceni, că Romania trebuie să rămînă prudentă în actualul context economic, iar preşedintele Băsescu a răspuns că acesta este obiectivul părţii romane, menţionînd şi că "cifrele" pe cel de-al treilea trimestru sînt bune.

La începutul întîlnirii de la Cotroceni, şeful statului a menţionat că doreşte să discute cu reprezentanţii FMI, BM şi CE despre cifrele de care partea romană şi instituţiile internaţionale dispun legat de evoluţia economică.
Jeffrey Franks a declarat că este important ca partea romană să continue să arate determinarea dovedită pînă în prezent în legătură cu măsurile adoptate în contextul crizei. Franks a spus că Romania trebuie să rămînă prudentă în actualul context economic internaţional.
Şeful statului a răspuns că prudenţa este obiectivul principal al autorităţilor romane. "Obiectivele noastre sînt de a stabili condiţiile pentru 2012: prudent, dar eficient. Este obiectivul nostru principal de a fi prudenţi, chiar dacă prezumăm că cifrele pe al treilea trimestru vor fi bune, mai bune decît ne aşteptam. Dar asta nu înseamnă nimic. Trebuie să acţionăm în acord cu regulile de securitate în această lume, unde niciodată nu ştii ce se va întîmpla mîine", a spus Băsescu.
El a precizat că deciziile luate la Bruxelles de către Consiliul European au dat "nişte aer proapăt". Preşedintele a subliniat că este vorba doar de aer proapăt şi a insistat asupra faptului că elementul-cheie este prudenţa.
"Consiliul de la Bruxelles ne-a dat nişte aer proapsăt, dar este doar aer proaspăt, pentru că văd efectul întîrzierilor noastre - cînd spun ale noastre mă refer la întîrzierile Europei. Am fost extrem de alert cînd am văzut cum CDS cresc în procesul de contaminare, acum văd cifrele de la sfîrşitul săptămînii trecute, care încep să se îmbunătăţească un pic. Dar cu toţii ştim că prudenţa este elementul cheie", a spus şeful statului.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus, la rîndul său, că instituţia speră ca măsurile decise la Bruxelles să fie unele de succes. "Noi sperăm că deciziile luate la Bruxelles vor avea succes, dar este important să fim prudenţi ca să fim protejaţi împotriva oricăror viitoare dificultăţi", a spus Franks.
Preşedintele Băsescu s-a întîlnit, la începutul săptămînii, la Cotroceni, cu Guvernul şi cu guvernatorul BNR. Premierul Emil Boc a declarat, luni, după întîlnirea de la Palatul Cotroceni cu şeful statului, că mesajul de bază este "prudenţă maximă în context economic internaţional extrem de dificil, care, din nefericire, afectează şi Romania".
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în Romania în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile romane vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.
Cele mai recente cotaţii CDS (credit default swap) arată o creştere a riscului de ţară pentru Romania din această vară, odată cu intensificarea presiunilor generate pe pieţele financiare de criza datoriilor de stat.
CDS-urile reprezintă contracte de asigurare a unei creanţe faţă de posibilitatea intrării debitorului în insolvenţă, tranzacţionate pe pieţe nereglementate. Cotaţiile CDS sînt spread-uri (diferenţe între dobînzi) care afectează randamentele obligaţiunilor şi fluctuează zilnic. Ele pot fi influenţate de numeroşi factori, de la evenimente locale sau regionale la trenduri globale, şi reprezintă buni indicatori ai percepţiei pieţelor financiare asupra riscului, influenţînd costurile de împrumut.
Spre exemplu, cotaţiile CDS ale Romaniei au crescut puternic la sfîrşitul anului 2008 - începutul lui 2009, la apogeul crizei financiare mondiale, cînd statele emergente din Europa Centrală şi de Est au fost lovite de un val de aversiune la risc şi de prăbuşirea încrederii investitorilor. Spread-urile CDS sînt exprimate în puncte de bază, 100 de puncte de bază reprezentînd un punct procentual.
Astfel, dacă la jumătatea lui 2008 spread-ul CDS al Romaniei în dolari, pentru datorii cu maturitatea la cinci ani, era de sub 200 puncte de bază, sau 2 puncte procentuale, în februarie 2009 cotaţia a depăşit 7,5 puncte procentuale.
După încheiarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, în martie 2009, cotaţiile CDS au scăzut puternic pentru Romania, coborînd pînă în primul trimestru al anului următor la sub 2 puncte procentuale, aproape de nivelul anterior crizei.
în prima jumătate a acestui an, spread-urile CDS pentru obligaţiunile de stat romaneşti au evoluat relativ stabil, la 2-2,5 puncte, urcînd însă din luna iulie, odată cu aparentul debut al unei noi crize financiare, de data aceasta cu epicentrul în zona euro.
Astfel, cotaţia CDS pentru Romania a depăşit 4,5 puncte procentuale la sfîrşitul lunii septembrie - începutul lui octombrie şi s-a stabilizat ulterior la sub 4 puncte procentuale. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Bruxelles, că Romania a ajuns să se împrumute la dobînzi mai mari decît în 2010, cînd ţara nu era stabilizată macroeconomic, din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat la timp măsuri în ceea ce priveşte Grecia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.