Economic

Statul german este mai bogat cu 55 miliarde de euro, după descoperirea unei erori de contabilitate

Ziarul de Vrancea
30 oct 2011 798 vizualizări
Germania este mai bogată cu 55 de miliarde de euro decît au crezut autorităţile, în urma descoperirii unei erori de contabilitate la o "bancă rea" înfiinţată după naţionalizarea băncii de credite ipotecare Hypo Real Estate (HRE), potrivit Ministerului german de Finanţe, transmite Reuters.

în consecinţă, ministerul estimează o pondere a datoriilor în PIB de 81,1% în acest an, cu 2,6 puncte procentuale mai mică decît previziunea iniţială.
FMS Wertmanagement, cea mai mare "bancă rea" din Germania, a fost înfiinţată după naţionalizarea HRE în 2009, pentru activele neperformante ale acesteia, în valoare de 173 miliarde de euro, transferate în octombrie 2010.
"Eroarea a fost provocată, se pare, de introducerea, incorectă, de două ori a sumelor", a declarat un purtător de cuvînt al ministerului. El a adăugat că motivul erorii nu a fost clarificat încă.
Guvernul a salutat informaţia, care arată că datoriile publice ale Germaniei sînt de fapt mai mici, chiar dacă depăşesc pragul de 60% inclus în Tratatul de la Maastricht.
Partidul de opoziţie Social-Democrat (SPD) şi-a exprimat surprinderea faţă de amploarea erorii şi face guvernul responsabil.
"Nu este o sumă pe care nevasta unui şvab o ascunde într-o cutie de biscuiţi şi uită de ea. Să treci cu vederea o astfel de sumă este complet iresponsabil", a declarat liderilor parlamentarilor SPD, Thomas Oppermann.
şvabii, concentraţi în sud-vestul Germaniei, sînt renumiţi pentru înclinaţia lor spre economisire, notează Reuters.
Din suma totală descoperită de minister, 24,5 miliarde de euro sînt aferente anului 2010 şi 31 de miliarde de euro pentru 2011.
Oppermann a adăugat că "banca rea" înfiinţată pentru HRE este o bancă de stat de a cărei administrare şi supraveghere răspunde ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble, care "în mod evident nu a făcut acest lucru".

Ministrul german de Finanţe
Europa are un drum lung pînă la rezolvarea crizei

Europa mai are un drum lung de parcurs pentru a rezolva criza datoriilor suverane, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, notînd că este esenţial ca Italia să îşi facă temele şi să aplice reformele promise, transmite Reuters.
Schaeuble a arătat că liderii europeni au făcut un pas important la summit-ul din această săptămînă, dar că vor mai avea loc multe reuniuni pe această temă.
"Mai avem un drum lung pînă la rezolvarea tuturor problemelor, dar şansele de a avea succes au crescut faţă de săptămîna trecută", a declarat Schaeuble pentru revista Spiegel.
Întrebat dacă Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESF) va fi suficientă pentru o posibilă salvare a Italiei, Schaeuble a spus că întrebarea este irelevantă şi că această ţară trebuie să îşi facă temele, să aplice reforme pentru reducerea deficitului bugetar şi să stimuleze creşterea economică.
Italia, a treia mare economie din zona euro, este din nou în centrul crizei datoriilor, ca urmare a temerilor în creştere că FESF nu va avea capacitatea să o susţină, în eventualitatea creşterii costului împrumuturilor statului italian la un nivel nesustenabil.
În privinţa Greciei, Schaeuble a spus că Europa preferă participarea voluntară a băncilor la reevaluarea în scădere a datoriilor elene, dar că "nu este exclusă şi o soluţie mai puţin consensuală".
Liderii din zona euro au încheiat în această săptămînă un acord cu băncile private şi asigurătorii, pentru ca aceştia să accepte în mod voluntat pierderi de 50% legate de obligaţiunile Greciei.
Cel puţin nouă din zece bănci sînt dispuse să accepte reducerea datoriilor Greciei cu 50%, potrivit directorului general al Institutului pentru Finanţe Internaţionale, care reprezintă băncile în negocieri.
Acordul anti-criză mai prevede recapitalizarea băncilor europene cu 106 miiarde de euro şi extinderea capacităţii de finanţare a FESF la 1.000 de miliarde de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.