Economic

Coloana de stiri economice: Economia SUA a crescut cu 2,5% în trimestrul al treilea

Ziarul de Vrancea
27 oct 2011 1145 vizualizări
Economia Statelor Unite a crescut cu 2,5% în trimestrul al treilea, cel mai rapid ritm din ultimul an, în contextul creşterii cheltuielilor populaţiei şi companiilor, a anunţat, joi, Departamentul Comerţului, citat de Reuters.

Avansul de 2,5%, prima estimare a autorităţilor americane pentru trimestrul al treilea, a fost anticipată de analişti şi marchează o accelerare faţă de nivelul de 1,3 % înregistrat în trimestrul al doilea.
"Probabilitatea unei noi recesiuni s-a diminuat un pic", a declarat Sung Won Sohn, profesor de economie la Universitatea Statului California.
Cheltuielile de consum din ultimul trimestru s-au situat la cel mai ridiat nivel din ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce cheltuielile pentru investiţii ale companiilor au atins maximul ultimilor trei ani.
Evoluţia solidă a cheltuielilor de consum în trimestrul al treilea şi ritmul mai lent de constituire de stocuri de către companii vor forma o bază solidă pentru evoluţia economiei în ultimel trei luni ale acestui an, notează Reuters, însă o înceinire în Europa şi o temperare a cererii în SUA ar putea determina o evoluţie mai slabă în prima parte a anului următor.


Vînzările de conserve de legume şi fructe Rîureni vor atinge 6 mil euro în 2011, în creştere cu 20%

Grupul de firme Annabella din Rîmnicu Vîlcea, care deţine fabrica de conserve de legume şi fructe Rîureni, estimează vînzări pe acest segment de circa 6 milioane de euro în acest an, în creştere cu 20%, a declarat ieri, într-o conferinţă, Dan Mutu, proprietarul grupului.
"La sfîrşitul lui 2008 am achiziţionat cu 4,5 milioane de euro fabrica de conserve de legume şi fructe de la Rîureni. De atunci, am investit în fabrică peste 5 milioane de euro, în principal în retehnologizare, depozit tehnologic şi staţie pentru epurarea apei. în plus, am mai investit 1,2 milioane de euro într-o fermă de legume la Drăgăşani", a spus Mutu. El a adăugat că din totalul banilor investiţi, trei milioane de euro au provenit din fonduri europene. Pentru anul în curs, Mutu estimează vînzări de conserve de legume şi fructe Rîureni în valoare de circa 6 milioane de euro, faţă de 5 milioane de euro anul trecut. Creşterile se bazează pe majorarea capacităţii de producţie a fabricii, în urma investiţiilor făcute în ultimii ani, pe diversificarea portofoliului de produse şi pe extinderea la nivel naţional.
întregul grup Annabella, cu afaceri în industria alimentară şi retail (deţine 35 de supermarketuri în localităţile din judeţul Vîlcea), a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 40 de milioane de euro.
În fabrica de la Rîureni lucrează peste 250 de persoane, ferma are aproximativ 120 de angajaţi, iar la nivel de grup numărul de angajaţi depăşeşte 1.000.
în acest an, conservele au reprezentat 47% din totalul producţiei, oţetul - 18%, gemul - 16% şi dulceaţa 8%.Mutu a mai spus că 10% din producţie a fost destinată exporturilor, în principal în ţări precum Germania, Austria, Italia şi Spania.


Romania deţine 60% din rezervele de apă minerală ale Europei; romanii consumă 50% din media europeană

Romania deţine 60% din rezervele de apă minerală ale Europei, însă romanii continuă să consume în jur de 50 de litri pe an, adică jumătate din media europeană, potrivit unui studiu al producătorului de apă minerală Rio Bucovina transmis joi MEDIAFAX.
Conform studiului, Romania deţine aproximativ 60% din rezervele de apă ale Europei, dar exploatează doar 20% dintre acestea. în ceea ce priveşte volumul, piaţa de apă îmbuteliată din Romania atinge circa 11,3 milioane de hectolitri, adică aproximativ 0,16 litri pe zi de persoană.
"Potenţialul de consum al pieţei în ceea ce priveşte apa îmbuteliată este aşadar departe de a fi atins, consumul potenţial putînd să ajungă undeva la peste 35 de milioane de hectolitri pe an. Cu toate acestea, creşterea estimată a consumului este una moderată, de aproximativ 5% pe an. în ceea ce priveşte preferinţele, romanii consumă în principal mărci de apă minerală naturală şi/sau apă de masă romaneşti, peste 60% dintre consumatori sînt femei, peste 80% dintre consumatori consumă apă plată şi/sau carbogazificată ca atare şi numai 17% dintre aceştia combină apa carbogazificată cu băuturi alcoolice", se arată într-un comunicat al Rio Bucovina.
Datele au fost obţinute de companie în decursul acestui an pe baza unei analize a obiceiurilor de consum în oraşele cu peste 50.000 de locuitori din întreaga ţară.
După zonele istorice, Capitala este cel mai mare consumator de apă plată, peste 60% din locuitorii Bucureştiului consumînd zilnic acest produs.
Pe regiuni, cel mai mult se consumă apă plată în sudul Romaniei şi în Dobrogea, pe locul doi sitîndu-se Moldova, urmată de Transilvania şi Banat. Consumul de apă îmbuteliată în zonele rurale este limitat de existenţa unei surse de apă alternative, cum ar fi apa de izvor sau de fîntînă, aflate în apropierea gospodăriei.
Pe primul loc, din punct de vedere al cantităţii cumpărate ramîn ambalajele tip pet, cu precădere cele la doi litri, urmate la foarte mică distanţă de cele la cinci litri.
Proporţia de consum apă plată/carbogazificată (minerală naturală sau de masă) a crescut în favoarea consumului de apă plată. După ultimele date, consumul de apă plată acoperă 56% din piaţă.

Sterling Resources spune că va investi, alături de alte două firme, 1 mld. dolari în Marea Neagră

Reprezentanţii consorţiului format din companiile Sterling Resources, PetroVentures şi Gas Plus i-au spus joi ministrului Economiei, Ion Ariton, că vor investi între 500 milioane doalri şi un miliard de dolari în explorarea de hidrocarburi din Marea Neagră.
"Ministrul Economiei, Ion Ariton, a primit, azi (joi - n.r.), delegaţia reprezentanţilor consorţiului format din companiile Sterling Resources, PetroVentures si Gas Plus, pentru explorarea de zăcăminte de hidrocarburi în Marea Neagră. Reprezentanţii consorţiului au anunţat că vor investi în următoarea perioadă între 500 de milioane şi un miliard de dolari în explorări în zonele Ana şi Doina, care fac parte din perimetrele Pelican şi Midia, concesionate de la Statul Roman", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Reprezentanţii consorţiului au arătat că au finalizat toate negocierile şi procedurile cerute de legislaţia romanească pentru reluarea explorărilor în perimetrele concesionate din Marea Neagră.
Directorul general al companiei canadiene Sterling Resouces, Mark Beacom, afirma în luna iunie că necesarul de investiţii în cele două perimetre petroliere ale companiei din Marea Neagră se ridică la 500 milioane de dolari, sume care pot fi obţinute "fără probleme",
Sterling Resources deţine active petroliere în Marea Britanie, Romania şi Franţa.
Contractul de concesiune încheiat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale cu Sterling Resources este în atenţia opiniei publice după ce Curtea Internaţională de Justiţie a decis în februarie 2009 că Romaniei îi revine 79,3% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră.
Ulterior a început o dezbatere politică privind acordul cu Sterling, generată de o hotărîre a Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfîrşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor Pelican şi Midia din Marea Neagră către compania canadiană.
Mai mulţi politicieni au afirmat, de mai multe ori, că Tăriceanu a acordat Sterling Resources mai multe drepturi decît erau prevăzute în contractul iniţial, şi au susţinut inclusiv rezilierea acordului.
în aprilie 2010 Curtea de Conturi a arătat, într-un raport referitor la acordul petrolier încheiat cu Sterling, că au existat "abateri de la legalitate şi regularitate, precum şi fapte pentru care sînt indicii că au fost săvîrşite cu încălcarea legii penale".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.