Economic

ANRM: Rezervele de gaze ne mai ajung 15 ani

Ziarul de Vrancea
27 oct 2011 724 vizualizări
Rezervele ar putea creşte dacă s-ar găsi zăcăminte în zone adînci şi în Marea Neagră

Rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei, estimate să acopere consumul în următorii 15 ani, ar putea creşte după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi.
"Vom rămîne dependenţi de importul de petrol în viitor, avantajul este că pentru petrol este o piaţa mondială şi avem surse diverse de aprovizionare. În privinţa gazelor naturale, depedenţa de import este mai redusă, dar şi aici producţia este în scădere. Perspectivele imediate în privinţa gazelor naturale sînt mai încurajatoare decît la petrol, existînd posibilitatea de noi descoperiri în zone adînci şi în Marea Neagră", a declarat joi Pătruţi, prezent la un seminar pe tema energiei.
Potrivit acestuia, un rol important pentru asigurarea aprovizionării cu gaze a Romaniei va fi crearea unei pieţe unice la nivel mondial, la fel ca în cazul petrolului.
Totodată, Pătruţi consideră că rezervele de gaze ale Romaniei vor creşte prin viitoarele descoperiri de gaze neconvenţionale.
"Avem o estimare a resurselor naţionale de gaze neconvenţionale, dar cercetările sînt încă la început şi aşteptăm desfăşurarea lucrărilor de explorare care vor începe cu Chevron pentru a vedea în ce măsură pot fi confirmnate aceste estimări. O altă companie care caută gaze neconvenţionale în Romania este MOL (Ungaria), în vestul ţării. De asemenea, şi Sterling (Canada) şi-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconvenţionale într-un perimetru în Oltenia", a adăugat Pătruţi.
Unul dintre impedimentele explorării gazelor neconvenţionale este reprezentat de impactul asupra mediului. "Este delicat impactul exploatării acestor gaze neconvenţionale asupra mediului, trebuie să găsim răspunsuri în viitorul apropiat, avînd în vedere scăderea producţiei de gaze convenţionale", a precizat şeful ANRM.
Potrivit datelor prezentate de Pătruţi, rezervele sigure de petrol sînt de 54,88 milioane de tone, iar rezervele geologice se ridică la 2,02 miliarde de tone.
Rezervele sigure de gaze naturale se ridică la 109,2 miliarde metri cubi, iar rezervele geologice sînt de 660,6 miliarde metri cubi. Romania produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale. "Aceste cifre vin din însumarea rezervelor actuale", a spus Pătruţi.
De asemenea, rezervele geologice de huilă sînt de 1,4 miliarde tone, la o producţie anuală de 2,3 milioane tone, iar rezervele geologice de lignit se ridică la 9,6 miliarde tone, la o producţie anuală de 30 milioane tone. "Huila şi lignitului ne mai ajung cîteva sute de ani. Ambele aceste resurse sînt folosite în principal pentu producţia de energie electrică, şi mai puţin pentru producţia de energie termică", a mai spus Pătruţi. Printre companiile care deţin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, Exxon, Lukoil, Sterling şi MOL.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.