Economic

Închiderea fabricii Nokia va reduce PIB cu 0,2%

Ziarul de Vrancea
26 oct 2011 719 vizualizări
Estimarea aparţine companiei de consultanţă Deloitte

Deloitte estimează că închiderea fabricii Nokia de la Cluj s-ar putea traduce într-o scădere de 0,1-0,2% a PIB, impact care ar putea fi echilibrat rapid prin proiecte noi de construcţii, lucrări de infrastructură şi dezvoltare agricolă, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor structurale UE.
Romania îşi pierde treptat avantajul de piaţă low-cost în favoarea unor zone mai puţin dezvoltate ale lumii, precum Asia, America Latină sau Africa, fapt demonstrat şi de decizia recentă a grupului finlandez Nokia de a închide fabrica de la Cluj, anulînd practic cea mai importantă investiţie efectuată în ultimii ani pe plan local, se arată într-un raport al companiei de consultanţă Deloitte.
"Din moment ce ţara se confruntă cu o competiţie feroce, tot mai dură la nivel global, guvernul trebuie să echilibreze riscul de a pierde investiţii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi", se spune în raport.
Astfel, Deloitte recomandă proiecte de construcţii, de infrastructură şi dezvoltare agricolă, sprijinite de accelerarea absorbţiei fondurilor structurale UE, ca soluţii "imediate" pentru contrabalansarea impactului plecării Nokia, care s-ar putea traduce într-o scădere de 0,1-0,2% a PIB. Pe plan local, mediul de afaceri încă are "cărţi de jucat", dacă va investi în inovaţie şi diferenţiere, notează Deloitte.
Încrederea şefilor de companii din Romania în stabilizarea economiei este în urcare, în timp ce investitorii "întorc spatele Vestului" din cauza crizei euro şi temerilor privind o nouă rundă de recesiune în ţările dezvoltate şi caută oportunităţi în statele emergente, mai puţin vulnerabile, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de companie în rîndul executivilor din Romania.
"Ştirile privind noi planuri de investiţii în Romania se tot adună. Cu un acord cu FMI care disciplinează politicile guvernului şi două trimestre consecutive de creştere a PIB în acest an, Romania pare, cel puţin pe hîrtie, ieşită din recesiune şi mai puţin riscantă", se spune în raportul Deloitte.
Astfel, tot mai mulţi directori executivi de companii din Romania cred în stabilizarea economiei romaneşti în următoarele şase luni, aşteptările privind creşterea veniturilor sunt mai optimiste, iar numărul şefilor care anticipează că vor concedia angajaţi a scăzut, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat trimestrial de Deloitte în rîndul managerilor din Romania şi Europa Centrală şi de Est.
Pe de altă parte, numărul executivilor care acuză accesul mai dificil la credite este în creştere.
Potrivit indicelui trimestrial al încrederii în mediul de afaceri, publicat de Deloitte, 55% dintre executivii din Romania se aşteaptă ca perspectivele economice să se menţină în următoarele şase luni, în creştere de la 48% în sondajul anterior, din luna iunie. Totodată, numărul managerilor care anticipează o "îmbunătăţire semnificativă" a condiţiilor economice din Romania a crescut de la zero la 7% în aceeaşi perioadă.
"În mod tradiţional, creşterea economică a Romaniei a fost strîns legată de investiţiile străine directe. După scăderea treptată a interesului investitorilor în ultimii ani, noile planuri de investiţii, revigorarea consumului intern şi creşterea exporturilor reperzintă veşti extrem de bune. Retailul, comerţul, energia şi resursele şi industria manufacturieră, sectoare cheie reprezentate de executivii care au participat la sondaj, se numără printre domeniile cu cel mai bun potenţial în următoarele luni", notează Deloitte.
Directorii executivi intervievaţi sunt tot mai încrezători în economie şi în special în consum, 59% dintre ei anticipînd creşterea vînzărilor în următoarele 12 luni. Totodată, numărul managerilor care se pregătesc pentru scăderea veniturilor companiilor a scăzut la 3%, de la 16% cu trei luni în urmă.
Marea majoritate a executivilor care au participat la sondaj, respectiv 72% faţă de 58% în iunie, estimează că numărul angajaţilor din subordine va rămîne constant în urmtoarele 12 luni, iar 3% dintre ei cred chiar că vor angaja un număr semnificativ de persoane în viitorul apropiat. Tot circa 3% dintre manageri se aşteaptă să fie nevoiţi să concedieze angajaţi în următoarele 12 luni.

Nokia a lansat miercuri primele smartphone-uri Windows Phone Mango

Nokia a prezentat miercuri primele smartphone-uri cu sistem de operare Microsoft Windows Phone Mango, de care depind în mare măsură speranţele celor două companii de a-şi face loc pe piaţa telefoanelor "deştepte" şi a tabletelor.
Grupul finlandez, odată lider incontestabil al industriei telefoanelor mobile, încearcă să prindă din urmă rivalii pe piaţa smartphone în cel mai dur, profitabil şi prestigios segment al pieţei.
Nokia a lansat miercuri al Londra modelele Lumia 710 şi Lumia 800, cu preţuri recomandate de 270 de euro, respectiv 420 de euro fără taxe sau reduceri acordate de operatori.
Cea mai importantă caracteristică a modelului de top Lumia 800, care va atrage probabil cei mai mulţi clienţi, este includerea gratuită a serviciilor complete de navigaţie prin satelot oferite de Nokia, transmite Reuters.
Cele două modele sunt disponibile deja pentru precomandă în mai multe ţări şi vor apărea pe pieţele din Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania şi Marea Britanie începînd din luna noiembrie. Pînă la sfîrşitul anului, telefoanele vor ajunge în Hong Kong, India, Rusia, Singapore şi Taiwan. Lumia 800 şi 710 vor fi lansate pe piaţa din SUA în prima parte a anului viitor şi în China pînă la jumătatea lui 2012, potrivit Engadget.
Lumia 800 are un design similar cu Nokia N9 şi este dotat cu procesor Texas Instruments de 1,4 GHz, display AMOLED ClearBlack de 3,7 inci, cameră foto de 8 megapixeli, 16 GB de stocare internă şi alţi 25 GB oferiţi gratuit prin serviciul de cloud storage SkyDrive al Microsoft.
Lumia 710 are acelaşi procesor de 1,4 GHz, display WVGA ClearBlack de 3,7 inci, 1 GB de memorie RAM, cameră foto de 5 megapixeli şi 8 GB stocare internă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.