Economic

Merkel vrea un acord UE asupra reducerii cu 50% a datoriilor Greciei către creditorii privaţi

Ziarul de Vrancea
26 oct 2011 674 vizualizări
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, ieri, într-un discurs în Parlamentul de la Berlin că liderii europeni ar trebui să se pună de acord asupra unui plan care ar presupune tăierea cu 50% a datoriilor Greciei către deţinătorii privaţi de obligaţiuni, transmite Reuters.

În discursul susţinut în Parlament cu scurt timp înaintea unui vot pentru creşterea capacităţii financiare a Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară, cancelarul a promis să susţină la summit-ul european soluţii sustenabile pe termen lung.
"Vom face tot ce putem pentru a pune din nou Grecia pe picioare cît mai curînd posibil. Doar o reducere a datoriei nu va rezolva problemele Greciei, trebuie încă implementate reforme structurale. Scopul reuniunii din această seară trebuie să fie un rezultat care să asigure că Grecia va avea, pînă în 2020, o datorie publică raportată la PIB de 120%", a spus Merkel. Cancelarul a avertizat că statul elen ar avea nevoie de susţinerea Uniunii Europene pentru o perioadă mai lungă şi că nu se întrevăd soluţii care să funcţioneze peste noapte.
Potrivit scenariului de sustenabilitate propus de experţii UE, FMI şi BCE, valoarea obligaţiunilor elene deţinute de investitori privaţi ar trebui tăiată cu 50%.
Liderii europeni au convenit în luna iulie asupra celui de-al doilea acord de finanţare externă pentru Grecia, de 109 miliarde euro, care a inclus o contribuţie din partea creditorilor privaţi. Participarea băncilor şi companiilor de asigurări presupunea reducerea cu 21% a valorii obligaţiunilor Greciei cu maturitatea pînă în 2020.
Merkel, în încercarea de a convinge germanii de nevoia susţinerii partenerilor îndatoraţi din zona euro, a avertizat că se află în joc chiar soarta Uniunii Europene.
"Lumea întregă priveşte Germania şi Europa să vadă dacă suntem capabili şi pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea. Dacă euro se prăbuşeşte, se prăbuşeşte Europa. Aşa ceva nu trebuie să se întîmple. Avem o datorie istorică", a spus Merkel.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.