Economic

Merrill Lynch: Ratingul SUA va fi probabil redus pînă la sfîrşitul anului de încă o agenţie

Ziarul de Vrancea
24 oct 2011 578 vizualizări
Ratingul triplu A al Statelor Unite va fi probabil redus de încă una dintre cele trei mari agenţii de evaluare financară înainte de sfîrşitul anului, din cauza deficitului bugetar ridicat, anticipează Bank of America Merrill Lynch, transmite Reuters.

Ratingul va fi redus dacă politicienii din Congres nu vor reuşi să ajungă la un acord pentru un program pe termen lung de reducere a deficitului, avertizează banca. Standard & Poor's (S&P) a coborît în august ratingul SUA de la "AAA" la "AAplus", din cauza deficitului bugetar ridicat şi trendului ascendent al datoriei publice. Totodată, S&P a acuzat divergenţele politice de la Washington, care împiedică reforme importante. O nouă reducere a ratingului triplu A, din partea Moody's sau Fitch, ar reprezenta o nouă lovitură pentru economia americană.
"Agenţiile de rating au sugerat că sînt probabile noi reduceri ale ratingului dacă Congresul nu va veni cu un plan credibil pe termen lung pentru reducrea deficitului. Astfel, anticipăm cel puţin o coborîre a ratingului la sfîrşitul lunii noiembrie sau începutul lui decembrie, după ce super-comisia va eşua", a declarat într-un raport economistul şef pentru America de Nord al Merrill Lynch, Ethan Harris.
Comisia formată pentru soluţionarea problemei deficitului, din care fac parte membrii ai ambelor partide dominante din SUA, cel Democrat şi cel Republican, este cunoscută drept "super comisia" şi trebuie să propună, pînă pe 23 noiembrie, un program de reducere a deficitului cu cel puţin 1.200 miliarde de dolari.
Dacă cei 12 membrii ai Comisiei nu vor putea ajunge la un consens, legea aprobată în august de ridicare a plafonului datoriei de stat va declanşa tăieri automate ale cheltuielilor publice cu 1.200 miliarde de dolari, începînd din 2013.
Aceste tăieri, care afectează în principal cheltuielile discreţionare ale guvernului federal, vor trage în jos şi mai mult economia SUA, avertizează Merrill.
Banca a redus totodată prognozele de creştere economică pentru 2012 şi 2013 la 1,8%, respectiv 1,4%. Moody's, care atribuie perspectivă negativă ratingului "Aaa" al SUA, a arătat anterior că analizează mai mulţi factori, inclusiv rezultatele alegerilor prezidenţiale şi expirarea reducerilor de taxe din "era Bush", la sfîrşitul lui 2012.
Steven Hess, analistul şef al Moody's pentru SUA, a declarat săptămîna trecută, într-un interviu pentru Reuters, că eşecul "super comisiei" ar fi un factor negativ, însă nu unul decisiv pentru reducerea ratingului SUA.
Un factor care ar putea determina Moody's să reacţioneze ar fi revenirea SUA în recesiune, scenariu puţin probabil ţinînd cont de cifrele actuale.
Fitch are încă perspectivă stabilă pe ratingul triplu A al SUA şi a arătat, în cel mai recent raport, că revizuirea acesteia la negativă ar putea fi declanşată de o revenire economică sub estimări sau de eşecul comisiei de a ajunge la un acord.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.