Economic

FMI are încredere că economia romanească va creşte cu peste 2% în 2012

Ziarul de Vrancea
23 oct 2011 733 vizualizări
Discuţiile cu FMI pe bugetul de anul viitor pornesc de la o prognoză PIB de 2,3-2,5% n deficitul bugetar este prevăzut a se cifra la maxim 3% din PIB

Discuţiile care încep săptămîna viitoare cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind construcţia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoză de creştere economică de 2,3-2,5% şi un deficit bugetar în 2012 în limita a 3% din PIB, ţintă asupra căreia insistă Comisia Europeană şi mai puţin FMI
Surse guvernamentale au declarat că negocierile cu FMI vor viza în continuare nivelul deficitului cash, iar în cazul în care deficitul bugetar calculat pe metoda ESA 95 (care cuprinde şi pierderile companiilor de stat) va depăşi ţinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o încetinire a economiilor europene mai abruptă decît se anticipează, se ia în calcul şi posibilitatea ca Romania să solicite derogare din partea consiliului de miniştri ECOFIN.
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva Romaniei în 2009. "Se lucrează în acest moment la datele privind veniturile şi cheltuielile pe anul viitor. Cifrele finale nu au fost încă stabilile, calcule urmînd să continue şi în timpul misiunii FMI şi a Comisiei Europene", au spus sursele.
Draftul iniţial a fost construit pe o creştere economică de 4% în 2012, ceea ce corespunde unui PIB nominal de 590 de miliarde lei, potrivit calculelor Comisiei Naţionale de Prognoză. în consecinţă, deficitul bugetar proiectat iniţial pentru anul viitor s-ar ridica la 17,7 miliarde lei, în scădere cu 6,3 miliarde lei faţă de nivelul programat pentru acest an.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sîmbătă, că Romaniei îi va fi foarte greu să susţină financiar un deficit bugetar de 3% din cauza dobînzilor foarte mari care se percep la finanţare. Şefii de stat şi de guvern din UE vor avea discuţii cruciale în următoarele zile la Bruxelles, la două summit-uri convocate duminică şi miercuri, unde trebuie să stabilească un plan clar, decisiv pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat care ameninţă zona euro şi sistemul financiar global.
Ministerul Finanţelor a angajat de la începutul anului împrumuturi de 41,34 miliarde lei şi 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat, bani pentru finanţarea deficitului bugetar. Ministerul a respins din septembrie pînă la mijlocul lunii octombrie trei licitaţii din zece pentru vînzare de titluri de stat pentru că a considerat că sînt prea mari costurile de împrumut. Licitaţiile programate pentru octombrie acoperă doar titlurile care ajung la maturitate în această lună, de aproape 4 miliarde de lei. Chiar dacă Finanţele au acceptat în august şi septembrie dobînzi în creştere, planul de finanţare nu a fost îndeplinit. Ministerul a împrumutat în septembrie 3,13 miliarde lei, sub valoarea programată, de 4,7 miliarde lei.
Premierul Emil Boc a afirmat marţi că prognoza de creştere economică pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilită de Guvern în luna octombrie, în urma consultărilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. În prezent, estimarea oficială de creştere economică este de 3,5-4%, dar cifra urmează să fie revizuită în scădere în timpul misiunii celor trei instituţii internaţionale, care va sosi la Bucureşti marţi, 25 octombrie. Potrivit surselor citate, Comisia Naţională de Prognoză insistă că este probabilă o creştere economică pentru anul viitor de peste 2,5%, chiar de 2,7 -2,8%, dar autorităţile romane vor să-şi coordoneze proiecţiile cu cele ale FMI şi CE, care sînt uşor mai pesimiste. "În niciun caz nu vom accepta estimările vehiculate de unii analişti, de sub 2%", au comentat sursele citate.
Şeful misiunii FMI în Romania, Jeffrey Franks, declara la sfîrşitul lunii septembrie că FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a Romaniei de anul viitor, noua proiecţie fiind la jumătate faţă de estimarea actuală, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat. Ulterior, BERD a redus drastic prognoza de creştere economică a Romaniei pentru anul viitor, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, în timp ce BCR, cea mai mare bancă locală, are o estimare de 1,9%, cu un punct procentual sub proiecţia iniţială. BRD-Groupe Societe Generale a anunţat recent o revizuire în jos cu 0,7 puncte a prognozei pentru 2012, de la 2,8% la 2,1%, uşor peste ceea ce anunţat Jeffrey Franks în urmă cu trei săptămîni. Cea mai optimistă prognoză vine din partea Raiffeisen Bank, care şi-a modificat în scădere estimarea de PIB de la 3,5% la 2,7%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.