Economic

Vor avea curaj şefii BNR să apese pe pedala reducerii dobînzilor?

Ziarul de Vrancea
20 oct 2011 928 vizualizări
Analiştii economici se aşteaptă ca BNR să reducă dobînda cu 0,25 puncte în noiembrie, la 6%, şi la 5,5% anul viitor

BNR ar putea reduce rata de politică monetară cu 0,25 puncte în şedinţa din noiembrie, de la 6,25% la 6%, iar în 2012 cu încă 0,5 puncte, pînă la 5,5%, atitudine prudentă chiar dacă inflaţia coboară în intervalul ţintit, fiind necesară consolidarea noului nivel, potrivit BRD-Groupe Societe Generale. "Inflaţia este cea mai bună veste din acest an şi, deşi nimeni nu s-a aşteptat la această revenire, probabil va fi atinsă ţinta stabilită de BNR. Dar o inflaţie de 3,5% nu va aduce schimbări mari de politică monetară Trebuie mai întîi consolidat acest nivel", a declarat Florian Libocor, economistul-şef al BRD-Groupe Societe Generale. Potrivit raportului macroeconomic de toamnă al BRD, inflaţia va închide acest an la un nivel de 3,8% şi va coborî la 3,6% în 2012 şi 3% în 2013. "Dacă lucrurile merg pe trendul actual, este foarte posibil ca pe 2 noiembrie BNR să dea o decizie semnal prin reducerea modică a dobînzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, care să transmită încredere în economie, atît firmelor, cît şi populaţiei. După aceea, ete posibil să vedem şi o nouă reducere a ratei rezervelor minime obligatorii", a spus Libocor. Analistul macroeconomic al BRD Monica Croitoru a punctat că, în condiţiile unei inflaţii de 3,5% în 2012 şi a unei rate de politică economică de 5,5% pe an, dobînda reală de 200 de puncte de bază rămîne foarte înaltă în contextul unei ţări cu rating investiţional, ceea ce va face foarte atractive titlurile de stat emise de Romania. BNR a decis în şedinţa CA de politică monetară din septembrie să menţină dobînda de politică monetară la 6,25% pe an şi nivelul rezervelor minime obligatorii. Banca centrală nu a mai modificat dobînda de politică monetară de la 4 mai 2010, cînd a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. în primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborît dobînda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%. Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborît la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în urmă cu două săptămîni, la Romania Financial Forum 2011, că rata anuală a inflaţiei a coborît sub 4% în septembrie şi a intrat astfel în ţinta băncii centrale.


(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.