Economic

Coloana de stiri economice: Germania nu a învăţăt nimic din falimentele anterioare ale Greciei

Ziarul de Vrancea
18 oct 2011 1040 vizualizări
Germanii s-au mai aflat în trecut în postura de creditor al Greciei,în urmă cu mai bine de 160 de ani,cînd Regatul Bavariei devenea tot mai nerăbdător să-şi recupereze banii împrumutaţi, chiar dacă un prinţ bavarez devenise primul rege al Greciei, potrivit Reuters.

"Cu siguranţă nu vei vrea să-mi pierd cea mai mare parte a capitalului fiindcă am salvat Grecia. Nu ai putea plăti măcar dobînda la împrumut? (...) Situaţia devine imposibilă pentru mama, fraţii şi surorile tale", îi scria regele Ludwig al Bavariei în aprilie 1849 fiului său Otto, care a devenit primul monarh al Greciei. Unii bavarezi afirmă chiar că legăturile istorice au creat o empatie specială pentru problmele Greciei. "Ştim foarte bine că Grecia a trebuit să o ia de la zero şi există opinia aici (în Bavaria, n.r.) că ar fi bine ca Grecia să fie ajutată să stea pe propriile picioare odată pentru totdeauna", a declarat Jan Murken, fondatorul unui muzeu despre Otto în Ottobrunn, un mic orăşel înfiinţat în 1955 în afara Munchenului în locul de unde prinţul bavarez a plecat către Grecia. Partidul aflat la putere în Bavaria, Uniunea Social Creştină, parte a blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, a adoptat o linie dură în criza datoriilor, cerînd ca statele care încalcă repetat regulile să iasă din zona euro.

Guvernul are liber să ocolească licitaţiile

Guvernul şi-a rezervat dreptul ca, prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, să suplimenteze cu pană la 50% valoarea unui contract de parteneriat public-privat, pentru lucrări sau servicii care nu au fost prevăzute în proiectul iniţial, dar au devenit "necesare" ulterior. Derogarea de la lege a fost decisă de Guvern printr-o nouă modificare a Legii parteneriatului public-privat şi prezentată drept "o chestiune de excepţie". Conform legii în vigoare, contractele de parteneriat trebuie atribuite prin licitaţie deschisă sau dialog competitiv.  Prin ordonanţă de urgenţă adoptată recent, Guvernul şi-a rezervat însă posibilitatea de a majora ulterior valoarea contractului atribuit unui investitor, doar prin negociere şi fără altă licitaţie. "Prin derogare şi ca o chestiune de excepţie, partenerii publici pot atribui un contract de parteneriat public-privat, printr-o procedură de negociere fară publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, pentru lucrările sau serviciile suplimentare care nu sînt prevăzute în proiectul estimat iniţial şi nici în contractul iniţial de parteneriat public-privat şi care au devenit necesare, ca urmare a unei situaţii neprevăzute, pentru execuţia lucrării sau serviciilor descrise de acestea, cu condiţia atribuirii contractului investitorului privat care a contractat respectiva lucrare sau serviciu", este decizia Guvernului.

iPhone 4S, lansat în Romania înainte de sfîrşitul anului

Orange speră să lanseze noul telefon iPhone 4S în Romania înainte de sfîrşitul acestui an, în prezent avînd loc negocieri intense cu compania Apple, a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, directorul executiv al operatorului telecom, Jean-Francois Fallacher. El a afirmat că speră să poată oferi mai multe informaţii despre lansare în cursul lunii noiembrie. "Aş vrea să vă ofer o dată precisă despre lansarea iPhone 4S în Romania. Există discuţii, avem o negociere intensă cu Apple pentru a oferi iPhone 4S în Romania. Sper ca în luna noiembrie să avem mai multe informaţii. Apple decide lansarea iPhone 4S în fiecare ţară. Sîntem în discuţii cu Apple pentru a grăbi această decizie. Să sperăm că vom putea lansa noul telefon în Romania înainte de sfîrşitul anului", a mai spus Fallacher. Orange Romania este cel mai mare operator local de telefonie mobilă, cu peste 10 milioane de clienţi.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.