Economic

EOS KSI: "Romanii nu sînt rău plătitori, în realitate ei nu au bani

Ziarul de Vrancea
18 oct 2011 972 vizualizări
Cei care au luat credite de 10.000 euro în 2008 au acum cele mai mari probleme la rambursare

Romanii nu sînt rău plătitori, ci nu au bani pentru a-şi rambursa creditele, iar cei care au cele mai mari probleme în acest sens sînt persoanele care au împrumutat circa 10.000 de euro în 2008, la costuri mari, a declarat, ieri, Georg Kovacs, directorul general al companiei EOS KSI Romania. "Romanii nu sînt rău plătitori, în realitate ei nu au bani pentru a-şi rambursa creditele. Oamenii care au luat în 2008 credite de 40.000-50.000 de lei, la costuri foarte mari, se luptă cel mai mult cu plata datoriilor la bănci. Să ai un credit de 10.000 de euro şi să fie nevoie să plăteşti 50 de euro lunar este un efort foarte mare", a spus Kovacs într-o conferință de presă. Acest aspect reiese şi din valoarea medie a plăților efectuate în Romania de către debitori care este de doar 56 de euro, față de media din Europa Centrală şi de Est, de 75 de euro. Pe de altă parte, în Romania valoarea medie a cazurilor externalizate de bănci este de 373 euro, în condițiile în care în regiune aceasta ajunge la 1.712 euro. Această diferență se explică prin maturitatea redusă a creditelor neperformante externalizate şi prin valoarea mică a împrumuturilor în cazul ţării noastre. Romania stă bine şi la capitolul rata de colectare, cu o rată de succes de 14%, față de 2% media din Europa Centrală şi de Est. "Stăm foarte bine la acest capitol, sumele colectate sînt suficient de mari. Asta nu înseamnă că romanii sînt cei mai buni plătitori din regiune, ci că băncile din Romania externalizează creanțele mai devreme decît cele din alte țări. Acesta este un lucru bun pentru că astfel nu se ajunge la valori mari ale creanțelor. Cu cît înaintează în timp creanța este mai greu de colectat. Cînd cineva vine la mine şi mă întreabă care este rata de succes a unei creanțe, mă interesează în primul rînd vîrsta acesteia pentru a putea da un răspuns", a afirmat Kovacs. Compania este prezentă pe piaţa din Romania din anul 2002 şi are în prezent 700 de angajaţi. EOS KSI Romania oferă servicii în domeniul managementului creanţelor, al informaţiilor de marketing, managementul riscului, precum şi al serviciilor de plăţi. Societatea gestionează un portofoliu de clienţi din diferite domenii, printre care telecomunicaţii, bănci şi IFN-uri, asigurări, leasing, utilităţi. EOS KSI Romania aparţine grupului EOS, care numără 40 de companii cu operaţiuni în peste 20 de ţări.

Boc: Pericolul reintrării în recesiune nu este complet înlăturat

Pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică, renunţînd la cele care nu sînt necesare, a afirmat premierul Emil Boc. "Se vorbeşte tot mai mult la nivelul Uniunii Europene de pericolul revenirii recesiunii în anul 2012. Eu spun că acest pericol nu este complet înlăturat şi că oricînd este posibil. Pentru a evita revenirea Romaniei în recesiune, nu avem altă alternativă decît continuarea reformelor, să cheltuim cît producem şi ceea ce împrumutăm să ducem în investiţii", a spus Boc, la o conferinţă pe teme economice. El a asigurat că bugetul pentru anul viitor nu va include politici electorale, deoarece stabilitatea macroeconomică este de preferat în locul unor "politici aventuriere". "În politica pentru 2012 nu veţi găsi nimic care să aibă de-a face cu anul electoral, cu toate consecinţele pentru ceea ce înseamnă partidele care compun coaliţia, dar cred că o coaliţie responsabilă tocmai printr-un asemenea mod de manifestare îşi poate demonstra credibilitatea", a afirmat premierul. Surse din cadrul UDMR au declarat, ieri, că parlamentarii UDMR au mandatat conducerea formaţiunii să insiste în Guvern pentru soluţii care să permită anul viitor majorări salariale şi creşterea pensiilor, teme care să fie discutate şi în următoarele întîlniri cu oficialii Fondului Monetar Internaţional. Şeful Guvernului a precizat însă, în conferinţa economică organizată ieri, că nu vede anul 2012 "în roz" şi că este nevoie de responsabilitate în politica bugetară. "Dacă există o temere, aceasta este legată de clasa politică, de a nu repeta greşelile politice din 2008. Dacă acestea se vor repeta, Romania se va scufunda", a spus Boc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.