Economic

Lovitura de bumerang a creşterii TVA asupra încasărilor la buget

Ziarul de Vrancea
18 oct 2011 972 vizualizări
Analiştii susţin că pe termen scurt creşterea TVA este benefică, însă ulterior apar efecte perverse şi scade colectarea din cauza evaziunii

Creşterea TVA este benefică pe termen scurt pentru că aduce mai multe venituri la bugetul statului, însă, ulterior, un nivel ridicat al taxării încurajează evaziunea, ceea ce determină scăderea colectării, consideră Laurian Lungu, managing partner al grupului Macroanalitica.  La jumătatea anului trecut, autoritățile au decis să majoreze nivelul TVA cu cinci puncte procentuale de la 19% la 25%, ca parte a unui pachet de măsuri de austeritate, pentru a susține veniturile statului şi, implicit, reducerea deficitului bugetar. "Noi colectăm mai puțin acum decît înainte să avem creşterea de TVA. Nu neapărat că a scăzut consumul. Un nivel mai ridicat al taxelor încurajează evaziunea. Pe termene foarte scurte avem rezultate pentru că agenții economici nu reacționează. Le trebuie o perioadă de timp, însă după aceea există această ajustare şi începi să ai efectele perverse", a spus Lungu. În opinia lui Daniel Dăianu, fost ministru de finanțe, soluția constă în eficientizarea cheltuirii banului public, creşterea absorbției fondurilor europene, dar şi eliminarea unei părți din economia subterană. "Este o măsură foarte brutală (creşterea TVA - n.r.). Nu asta este soluția să-ți faci consolidare fiscală. Un nivel atît de înalt va favoriza evaziunea", consideră Dăianu. Lungu a arătat într-o prezentare că într-un scenariu mediu, în care ecomomia subterană reprezintă 27% din PIB, o reducere la jumătate ar aduce la buget venituri reprezentînd 3,7% din PIB, ceea ce ar rezolva problema deficitului bugetar.  El a spus anterior că cifrele oficiale ale Institutului Național de Statistică arată că economia subterană, nefiscalizată, reprezintă 19% din PIB, însă există studii în care nivelul acesteia este estimat chiar la 40% din PIB.  Romania trebuie să reducă deficitul bugetar de la o țintă de 4,4% din PIB în acest an la 3% anul viitor. În 2012, deficitul va fi calculat potrivit standardelor europene ESA 95 şi va include şi arieratele companiilor de stat.

Avem nevoie de o reformă profundă

Romania are nevoie de reformă profundă în sistemul fiscal pentru a creşte colectarea, de tipul celei din Bulgaria, dar statul trebuie să fie credibil şi transparent pentru a determina populaţia să fie corectă în plata taxelor, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal (CF).  "Sîntem de acord cu toţii, cifrele vorbesc de la sine. Ştim ceea ce trebuie făcut. În momentul de faţă avem nevoie de o reformă profundă a sistemului fiscal, de tipul celei pe care au făcut-o bulgarii. Ne place să ne comparăm cu bulgarii, dar să ne comparam unde ne convine. Unde nu ne convine, nu ne comparăm", a spus Dumitru. Ella Kallai, economist-şef la Alpha Bank Romania, a arătat într-o prezentare că nivelul colectării veniturilor la buget în Romania este cu 10 puncte procentuale sub media statelor din Uniunea Europeană.  Dumitru a arătat că Bulgaria a început o reformă puternică în sistemul fiscal în anii 2001-2002 prin care au reuşit să îmbunătăţească colectarea veniturilor la bugetul statului foarte rapid. Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Bulgaria avea un grad de colectare la TVA de circa 60% din totalul de plată, iar prin reformarea sistemului fiscal au ajuns în prezent la un grad de conformare de 90%.  "Este enorm. Sînt procente din PIB acolo importante. Sînt 3-4 procente din PIB pe care le-au cîştigat. Dar ce au făcut? Au analizat sistemul de administrare fiscală şi l-au reformat din rădăcini. Au redus costurile cu administrațiile. Din sute de administraţii fiscale au rămas sub 10, cîteva regionale şi totul informatizat. Interacțiune minimă între contribuabil şi funcţionarul de la ghişeu", a spus Dumitru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.