Economic

Producătorii se plîng că preţurile la cereale au scăzut cu 15%

Ziarul de Vrancea
14 oct 2011 927 vizualizări
Declarațiile potrivit cărora Romania a avut în acest an supraproducție de cereale au dus la scăderea cu 10-15% a prețurilor cu care au vîndut producătorii atît la export, cît şi pe piața internă, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federației Naționale a Producătorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

"Este un an în care ne-am lăudat cu supraproducție, dar aceste declarații au avut un efect psihologic, care a dus la scăderea prețurilor cu care au vîndut producătorii", a spus ieri Matei, la seminarul MEDIAFAX Talks about Agriculture. El a adăugat că prețurile au scăzut cu 10-15% atît la grîu, cît şi la porumb şi floarea soarelui. "Am spus că e o producție mare, nu supraproducție. Romania se poate duce la o producție de grîu care să depăşească bine 10 milioane de tone", a răspuns ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la eveniment. "Romania trebuie să fie exportator de produse alimentare şi trebuie să satisfacă şi securitatea alimentară naţională", a mai spus Tabără. Ministrul Agriculturii a declarat, în septembrie, la Bistriţa, că producţia de grîu din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sînt disponibile pentru export, afirmînd că acest lucru face ca Romania să redevină "grînar". Totodată, el a spus că, la porumb, producţia va depăşi 11 milioane de tone, iar la floarea-soarelui va fi o producţie de 1,6 milioane de tone, record istoric. La rapiţă, producţia este de aproape 800.000 de tone. La rîndul său, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a spus că, dacă Romania ar gîndi în context european, nu s-ar mai pune problema supraproducției. "Cum se poate vorbi de supraproducție cînd cererea este mai mare decît oferta? Depăşiți complexul național şi regional cînd vorbiți de agricultură", a afirmat Cioloş. "Chestiunea securităţii alimentare nu este o problemă a trecutului, aşa cum spun şi cred unii. Dimpotrivă, e o problemă a viitorului", a spus Cioloş.

,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.