Economic

Furnizori de medicamente, amendati cu 7,8 milioane lei

Ziarul de Vrancea
12 oct 2011 830 vizualizări
Sancţiunea a fost aplicată de către Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a amendat furnizorii de medicamente Baxter, din grupul Baxter Elveţia, şi Belupo, a doua companie farmaceutică din Croaţia, precum şi pe distribuitorii acestora cu 7,8 milioane lei pentru încheierea unor înţelegeri privind interzicerea exportului produselor celor două companii. "Aceste înţelegeri anticoncurenţiale au avut ca obiect restrîngerea concurenţei prin izolarea pieţei romaneşti şi împiedicarea comerţului cu produse Baxter şi Belupo pe alte pieţe, inclusiv în cadrul pieţei comune. Înţelegerile de acest fel, încheiate între cei doi furnizori de medicamente şi distribuitorii acestora, sînt considerate încălcări grave atît ale prevederilor legii concurenţei, cît şi ale Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene", a declarat într-un comunicat preşedinele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Cele două investigaţii privind interzicerea exportului de produse Baxter şi Belupo au fost declanşate de Consiliul Concurenţei, din oficiu, în septembrie 2009. Baxter şi distribuitorii săi Actavis, Farmaceutica Remedia şi Sofmedica au fost amendaţi cu 5,99 milioane lei (1,38 milioane euro) pentru încheierea unor înţelegeri care conţineau clauze privind interzicerea exportului de produse Baxter. Companiile Baxter şi Farmaceutica Remedia şi-au recunoscut fapta şi, ca urmare, au beneficiat de o reducere de 20% a amenzii. Sancţiunea aplicată Baxter este în sumă de 1,36 milioane lei. Actavis a primit o amendă de 2,98 milioane lei, Farmaceutica Remedia 1,05 milioane lei, iar Sofmedica 598.048 lei. Compania Belupo, lijekovi & kozmetica din Croaţia şi distribuitorul acesteia în Romania, A&G MED Trading au fost amendate cu 1,87 milioane lei pentru încheierea unei înţelegeri care conţinea o clauză privind interzicerea exportului de produse Belupo. Amenda Belupo se ridică la 5.823 lei, iar A&G MED Trading a fost sancţionată cu 1,87 milioane lei. În 2009 Consiliul Concurenţei a declanşat patru investigaţii privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă pe piaţa distribuţiei angro de medicamente, prin înţelegeri între producători şi distribuitori, şi a făcut inspecţii inopinate la companiile vizate, Bayer, Baxter, Belupo şi Sintofarm.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.