Economic

Coloana de stiri economice: Tărîţă nu scapă de amenda dată de Consiliul Concurenţei

Ziarul de Vrancea
10 oct 2011 847 vizualizări
Tribunalul Prahova a menţinut amenda, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei, aplicată companiei TCE 3 Brazi, a omului de afaceri Culiţă Tărîţă, de către Consiliul Concurenţei pentru refuzul de a se supune unei inspecţii inopinate pe piaţa pîinii.

"Tribunalul Prahova a confirmat legalitatea amenzii aplicate de Consiliul Concurenţei societăţii TCE 3 Brazi pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate a autoritatăţii de concurenţă", se arată într-un comunicat al autorităţii pentru Concurenţă. Investigaţia a avut loc în 2008, iar amenda a fost aplicată întrucît TCE 3 Brazi nu a permis inspectorilor de Concurenţă efectuarea verificărilor. TCE 3 Brazi a contestat în instanţă actul de sancţionare, dar atît Judecătoria Piatra Neamţ, cît şi Tribunalul Prahova, prin hotărîre irevocabilă, au constatat legalitatea şi temeinicia acestuia, respingînd pe fond plîngerea societăţii, se mai arată în comunicat. TCE 3 Brazi deţine, printre altele, un complex de creştere a bovinelor şi administrează o suprafaţă de 65.000 de hectare de teren agricol, în Neamţ şi în Insula Mare a Brăilei.


Grecia naţionalizează o bancă anchetată pentru spălare de bani

Banca centrală a Greciei a anunţat, luni, că a activat un fond de salvare pentru Proton Bank, naţionalizînd efectiv mica instituţie de credit anchetată pentru posibila încălcare a alegilor împotriva spălării banilor, transmite Reuters. Proton este prima bancă naţionalizată prin Fondul de Stabilitate Financiară, facilitate înfiinţată de autorităţile elene şi instituţiile finanicare internaţionale pentru băncile care trebuie să se recapitalizeze dar nu pot obţine fonduri de pe piaţă. Un purtător de cuvînt al guvernului de la Atena a declarat că statul nu are planuri de a naţionaliza şi alte instituţii de credit, Proton fiind un caz special. Decizia este motivată de problemele individuale ale Proton şi nu de criza severă a datoriilor care afectează Grecia, afirmă analiştii. Activele solide ale Proton au fost incluse de banca centrală într-o nouă instituţie de credit. Autorităţile au retras licenţa de funcţionare pentru vechea bancă, iar activele rămase vor fi lichidate pentru a acoperi datorii către terţi. La sfîrşitul primului trimestru, Proton avea o valoare de piaţă de 11 milioane de euro, la active de 3,8 miliarde de euro. Instituţia operează o reţea de 31 de sucursale.


Comercianţii de energie şi gaze, obligaţi să publice contractele

Comercianţii de electricitate şi gaze vor fi obligaţi să raporteze tranzacţiile pe care le efectuează la Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), potrivit unui regulament adoptat ieri de UE şi care va intra în vigoare la sfîrşitul anului. "Noile norme privind tranzacţionarea vor contribui la preţuri echitabile ale energiei. Mai mult, prin îmbunătăţirea transparenţei şi a integrităţii pieţei, întărim şi încrederea pe care o au toţi participanţii la piaţă în buna funcţionare a pieţei interne", a declarat, într-un comunicat, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger. Comercianţii de energie vor putea raporta la ACER, fie direct, fie prin intermediul unei terţe părţi (de exemplu, un broker sau un sistem de raportare a tranzacţiilor) date privind preţul, volumele, data şi momentul efectuării tranzacţiei, numele vînzătorului, al cumpărătorului şi al beneficiarului. "Această obligaţie specifică va deveni aplicabilă printr-un regulament de punere în aplicare, care urmează să fie elaborat în lunile următoare şi care va clarifica detaliile exacte referitoare la informaţiile care trebuie comunicate", potrivit comunicatului. Principalul obiectiv al regulamentului este împiedicarea utilizării informaţiilor privilegiate şi a altor forme de abuz de piaţă, care denaturează preţurile de tranzacţionare angro a energiei.

Importurile au accelerat în august

Rata de creştere a importurilor a accelerat în august, depăşind avansul exporturilor pentru prima dată în acest an, astfel că deficitul comercial după primele opt luni a ajuns la 6,15 miliarde euro, uşor peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent, arată datele INS. Romania a exportat în luna august bunuri în valoare de 3,46 miliarde de euro, în creştere cu 24,1% faţă de nivelul din perioada similară a anului precedent. Importurile au totalizat 4,31 miliarde de euro şi au fost cu 26% mai mari decît cele din perioada ianuarie-august 2010. La nivelul primelor opt luni ale acestui an, ritmul de creştere al exporturilor se menţine peste cel al importurilor, însă decalajul s-a îngustat comparativ cu lunile anterioare. Exporturile au avansat în perioada ianuarie-august cu 25,1%, la 29,2 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu 19,9% la 35,4 miliarde euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat săptămîna trecută că prognoza de creştere economică pentru anul viitor va fi modificată, în condiţiile în care nu se mai poate miza pe aceeaşi creştere a exporturilor, ceea ce va necesita şi o altă abordare în construcţia bugetară. Şeful misiunii FMI în Romania, Jeffrey Franks, a declarat că economia ar putea creşte anul viitor cu doar 2%, aproape jumătate din estimările anterioare.













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.