Economic

Un cutremur ca în 1977 ne aduce pierderi de 4,8 miliarde euro

Ziarul de Vrancea
10 oct 2011 2313 vizualizări
Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a generat pierderi de peste două miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei din acel an

Pierderile pe care le-ar provoca în sectorul rezidenţial un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, în condiţiile în care valoarea totală a locuinţelor la nivel naţional este estimată la 105,6 miliarde de euro, potrivit unor studii citate de PAID. "Expunerea rezidenţială totală în Romania este estimată la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuinţelor din mediul urban depăşeşte 60 miliarde de euro. Valoarea expunerii rezidenţiale în Bucureşti este estimată la peste 12 miliarde de euro. Potrivit ultimelor studii realizate de experţi internaţionali, pierderea modelată în sectorul rezidenţial, în cazul unui eveniment similar celui din 1977, se ridică la 4,8 miliarde euro la nivel naţional", a declarat ieri directorul general al PAID, Marius Bulugea, prezent la un eveniment de specialitate. Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a generat pierderi de peste două miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei din acel an, potrivit datelor Băncii Mondiale. Din totalul pierderilor, peste 50% au fost la locuinţe, în Bucureşti fiind 90% din victime şi 70% din pierderi. Seismul a provocat decesul unui număr de 1.570 de persoane, la care s-au adăugat 11.300 răniţi. Cauza principală a pierderilor materiale şi umane a constituit-o prăbuşirea a 28 clădiri înalte, construite înainte de anul 1940 fără măsuri antiseismice, dar şi avariile grave produse în unele unităţi industriale sau rănirea din motive nestructurale în locuinţă. Datele Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) arată că, la 6 octombrie, numărul poliţelor obilgatorii în vigoare se ridica la 789.096 de contracte, cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ după data de 4 august. Proprietarii de imobile sînt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro. Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri. "Un număr 479.378 de poliţe au fost încheiate pentru locuinţe din categoria A, iar diferenţa de 309.718 revine celor din grupa B", a spus Bulugea. Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe.

Fără amenzi

Apropierea alegerilor electorale din 2012 va pune primarii într-o situaţie dificilă în privinţa aplicării amenzilor, de pînă la 500 lei, pentru proprietarii care nu au încheiat asigurare obligatorie pentru locuinţă, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Romania, Emil Drăghici. "Primarii care fac parte din Asociaţia Comunelor din Romania nu vor aplica amenzi cetăţenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral şi nu cred că vreun primar care vrea să fie reales se gîndeşte să îi amendeze pe viitorii votanţi", a afirmat Drăghici, prezent la un eveniment de specialitate. O declaraţie similară a fost făcută de Draghici şi în luna mai a acestui an. "Chiar dacă Legea 260/2008 mă obligă să amendez proprietarii locuinţelor neasigurate, personal, ca primar al localităţii Vulcana-Băi (judeţul Dîmboviţa), voi aplica într-o primă fază doar avertismente, conform OUG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, pentru a rămîne într-o relaţie amiabilă cu aceştia", spunea Drăghici la acea vreme, care a adăugat că fiecare primar trebuie să îşi informeze cetăţenii la ce riscuri se expun dacă nu-şi asigură locuinţele.


















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.