Economic

Mină de cupru, scoasă la vînzare cu 200 milioane euro

Ziarul de Vrancea
9 oct 2011 1604 vizualizări
De achiziţia Cupru Min sînt interesate companiile Barrick şi Mineco

Producătorul de cupru Cupru Min Abrud va fi scos la licitaţie în săptămîna viitoare, la un preţ de pornire apropiat de 200 milioane lei, iar de preluarea acestuia sînt interesate compania canadiană Barrick, cel mai mare producător de aur din lume, şi Mineco din Eleveţia, care a cumpărat Moldomin. "Preţul de pornire mai trebuie avizat de Ministerul Economiei şi va fi în jurul cifrei de 200 milioane de lei. De altfel, ultimul aviz înaintea anunţului de licitaţie mai trebuie primit de la Ministerul Economiei. Cei care au cumpărat Moldomin (Mineco - n.r.) şi o firmă canadinaă, Barrick, şi-au exprimat interesul să partipe la licitaţie", au declarat surse din Ministerul Economiei. Ministerul Economiei intenţionează să vîndă integral Cupru Min. Cupru Min, cu activităţi de extracţie la Roşia Poieni (judeţul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei şi este controlată în totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. În luna septembrie şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Victor Cazana, declarat pentru Reuters că anunţul de licitaţia va fi lansat pînă la sfîrşitul acelei luni. Sursele citate au afirmat că procesul de vînzare nu a fost iniţiat pentru că "s-a mai lucrat la caietul de sarcini", care acum este aproape finalizat. Privatizarea Cupru Min a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional în luna octombrie 2010. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul acţionar majoritar al Cupru Min, a încercat să privatizeze societatea de două ori, în 2008, fără succes. La începutul acestui an Guvernul intenţina să vîndă Cupru Min integral prin intermediul pieţei de capital. Potrivit darelor financiare ale Cupru Min, în 2010 compania a obţinut un profit de 18,8 milioane lei, de la pierderi de 17,9 milioane lei în 2009. Cupru Min avea la finele anului trecut datorii totale de 71,5 milioane lei. Compania Mineco, înregistrată în Elveţia, a preluat, la jumătatea lunii septembrie, producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă, aflat în faliment, şi s-a angajat la investiţii de peste 150 milioane de euro. Mineco este formată dintr-un grup de companii şi are trei mine în Serbia şi Bosnia. Compania va prelua şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin, precum şi dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatării. Barrick a înregistrat anul trecut vînzări de 10,9 miliarde de dolari şi un profit net de 3,2 miliarde de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.