Economic

Războiul dintre Samsung şi Apple ia amploare

Ziarul de Vrancea
5 oct 2011 1081 vizualizări
Samsung Electronics va cere în justiţie interzicerea comercializării noilor aparate iPhone 4S ale Apple în Franţa şi Italia, pe motivul încălcării patentelor, escaladînd astfel disputa dintre cei doi mari producători de smartphone-uri şi tablete PC, relatează Bloomberg.

Compania sud-coreeană va depune cereri în acest sens la tribunale din Paris şi Milano, argumentînd că Apple încalcă două patente în domeniul tehnologiei de telecomunicaţii wireless, se arată într-un comunicat al Samsung. Apple a prezentat marţi modelul iPhone 4S şi vrea să înceapă comercializarea aparatului în această lună. Cei doi mari producători de telefoane mobile se află în dispută din aprilie, cînd Apple a reclamat că aparatele din gama Galaxy ale Samsung copiază iPad şi iPhone. Miza o reprezintă dominaţia pe segmentul cu cel mai ridicat ritm de dezvoltare al pieţei de telefoane mobile de 207 miliarde de dolari, unde Apple concurează cu producători de aparate dotate cu sistemul de operare Android produs de Google. Samsung intenţionează să facă cereri similare şi pe alte pieţe, după noi analize, potrivit comunicatului. Apple, producător al computerului iMac şi tabletei iPad, este şi unul dintre cei mai mari cumpărători ai cipurilor şi ecranelor fabricate de Samsung. Compania americană a lansat marţi seară la San Franciso iPhone 4S, cel de-al cincilea model din gama de smartphone-uri a companiei americane, mai rapid decît predecesorul său, cu funcţii mai avansate de control prin voce şi o cameră foto-video cu rezoluţie mai ridicată. În Australia, Apple a întîrziat cu două luni lansarea Galaxy Tab 10.1, cerînd interzicerea temporară a comercializării produsului. Samsung va renunţa la vînzarea Galaxy Tab 10.1 în Australia, dacă nu va obţine aprobarea pentru comercializarea telefonului în următoarele două săptămîni, întrucît ar rata sezonul sărbătorilor, a declarat un avocat al Samsung. Compania sud-coreeană a evitat interdicţia pentru vînzarea tabletelor PC în Olanda, dar i s-a impus oprirea vînzărilor de smartphone-uri Galaxy S, S II şi Ace.

Schimbare la vîrful ArcelorMittal Galaţi

Directorul general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Thierry Le Gall, va părăsi conducerea unităţii, urmînd să fie înlocuit de Eric Remisz, care pînă în prezent nu a mai lucrat în cadrul grupului controlat de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal. "ArcelorMittal Galaţi anunţă că Thierry Le Gall va părăsi Combinatul de la Galaţi şi va fi înlocuit de Eric Remisz, cetăţean francez, care anterior a lucrat în afara grupului. Eric Remisz are o experienţă managerială în Romania, dobîndită într-o altă companie. Domnul Le Gall, care va părăsi combinatul şi din motive personale, îşi va continua activitatea în cadrul managementului Diviziei Flat Carbon Europe a ArcelorMittal", a afirmat miercuri, într-un comunicat, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvînt al ArcelorMittal Galaţi. Le Gall declară, în comunicat, că după plecarea sa unitatea de la Galaţi va intra într-o nouă fază, care coincide cu repornirea Furnalului 5, investiţie de peste 80 de milioane de euro. "Combinatul se va concentra în continuare atît pe Programul de Transformare, cît şi pe îmbunătăţirea performanţelor tehnice, orientări care vor rămîne neschimbate", a arătat Le Gall.

Continental va angaja 2.000 de persoane în Romania

Grupul german din domeniul auto Continental va angaja 2.000 de oameni în cadrul companiilor sale din Romania pînă la sfîrşitul anului 2013, ajungînd astfel la un total de 12.000 de salariaţi pe plan local. "În prezent, grupul nostru derulează o campanie de angajări, care vizează suplimentarea colectivului nostru din toate companiile deţinute în Romania cu 2.000 de persoane. Dintre acestea, 300 de persoane vor lucra în unitatea de producţie extinsă de la Carei", a declarat miercuri, după o conferinţă de presă, Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental Automotive Romania. Grupul Continental este prezent de 11 ani pe piaţa romanească, cu opt unităţi de producţie şi trei centre de cercetare-dezvoltare, majoritatea în Timişoara, dar şi Sibiu, Carei, Arad şi Iaşi. De asemenea, grupul are un centru de distribuţie a anvelopelor pentru Europa de Est la Săcălaz (judeţul Timiş), deţine împreună cu Pirelli o unitate care produce cord metalic la Slatina şi va deschide o fabrică de pompe de combustibil la Braşov. Directorul general al Continental Anvelope Timişoara, Pedro Carreira, a declarat recent că grupul a început un proiect de extindere a fabricii din Timişoara, care presupune investiţii de peste 40 milioane euro şi 300 de noi angajaţi.

Cîştigul salarial mediu net a scăzut cu 16 de lei

Cîştigul salarial mediu nominal net a fost în august de 1.455 lei, în scădere cu 1,1% (16 lei) comparativ cu iulie, dar în creştere cu 8,7% faţă de aceeaşi lună din 2010, cele mai mari valori înregistrîndu-se în intermedieri financiare şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS. Astfel, în intermedieri financiare cîştigul salarial net a fost de 3.615 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 873 lei, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).  Cîştigul salarial mediu nominal brut a fost în august de 2.005 lei, în scădere cu 22 lei faţă de luna iulie. În august, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul cîştigului salarial mediu net a fost mai mic decît în luna precedentă cînd s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale), sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte). Cele mai semnificative scăderi ale cîştigului salarial mediu net, între 6% şi 9%, s-au înregistrat în fabricarea produselor textile, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi de servicii informatice.














În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.