Economic

Isărescu se suceşte şi admite că şi-ar asuma riscul scăderii CAS

Ziarul de Vrancea
5 oct 2011 734 vizualizări
în opinia guvernatorului, numărul de contribuabili trebuie să fie mai mare decît al celor care beneficiază de impozitele plătite

Reducerea contribuţiilor sociale reprezintă un risc, însă ar fi cea mai binevenită măsură pentru a stimula economia pentru că munca este supraîmpovărată, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care şi-a nuanţat astfel afirmaţiile din ziua precedentă. "Sub nicio form nu am spus că sînt împotriva reducerii CAS. Dacă ar fi să-mi asum un risc, merg mai departe şi fac o judecată mai clară. Dacă ar fi să-mi asum un risc pentru a stimula economia, cred că reducerea CAS ar fi cea mai binevenită întrucît munca este supraîmpovărată", a spus Isărescu la Romania Financial Forum. Cu o zi înainte guvernatorul a avut o poziţie opusă celei de miercuri.  "Soluţiile par simple, cum ar fi contribuţiile sociale trebuie scăzute, impozitele trebuie scăzute, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că astea pot să eşueze după primele şase luni, pentru că nu le poţi finanţa. Reducerea CAS ar împinge creşterea investiţiilor în sectorul privat, dar ar însemna o resursă în minus pentru investiţiile publice. Orice investiţie neterminată este o resursă imobilizată. O ţară se dezvoltă sau îşi creşte nivelul de trai pe măsură ce-şi mobilizează resursele, nu le imobilizează. Prioritizarea investiţiilor este esenţială, dar să vedem ce înseamnă cînd ai 40.000 de proiecte nefinalizate", a afirmat marţi şeful băncii centrale. Miercuri, Isărescu a lăsat să se înţeleagă că reducerea CAS ar fi o măsură benefică, ce ar stimula munca, în condiţiile în care există un raport defavorabil între numărul persoanelor angajate şi cele care beneficiază de protecţie socială. "Raportul cheie sau locul unde se va realiza izbînda este raportul între munca şi protecţia socială în această societate, şi stiţi că este defavorabil", a mai spus Isărescu. În opinia guvernatorului, numărul de contribuabili trebuie să fie mai mare decît al celor care beneficiază de impozitele plătite, dar în prezent sînt doar puţin peste patru milioane de angajaţi. "Este izbitor cît în defavoarea muncii, a contribuabilului, este acest raport fizic între cei care plătesc impozite şi cei care beneficiază din aceşti bani", a continuat Isărescu. În plus, el consideră că această situaţie nu va putea fi rezolvată prin măsuri simple, cum ar fi reducerea CAS, ci este nevoie de politici structurale care să stimuleze munca, dar şi de fonduri de pensii funcţionale. "Nu avem fonduri de pensii funcţionale. Probabil că acest mesaj trebuie repetat oricît de dureros ar fi", a mai spus Isărescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.