Economic

Coloana de stiri economice: Noua taxă auto, aprobată de Comisia de administraţie a Senatului

Ziarul de Vrancea
4 oct 2011 1377 vizualizări
Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, elaborat de Guvern, a primit, ieri, raport favorabil unanim de la Comisia de administraţie a Senatului

Noua metodologie de calcul a taxei de poluare elaborată de Guvern şi adoptată de Comisia de administraţie a Senatului stabileşte că taxa va fi plătită o singură dată, de către toţi cei care achiziţionează autovehicule şi le înmatriculează, precum şi de către cei care achiziţionează maşini pentru care nu a fost plătită această taxă. Taxa auto se face venit la bugetul Fondului pentru Mediu şi se gestionează de Administraţia Fondului pentru Mediu, în vederea finanţării programelor pentru protecţia mediului. Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate autovehiculele, ea urmînd să se stabilească într-o procedură unitară indiferent dacă va fi achitată la momentul primei înmatriculări în Romania sau la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate. Taxa se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică, norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon şi deprecierea autoturismului. Proiectul Guvernului urmează să fie supus votului plenului Senatului, care este prima Cameră sesizată. Guvernul a aprobat un proiect de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care prevede reducerea taxei cu pînă la 25%, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului.

Fermierii pot depune cereri pentru plata motorinei

Cererile pentru ajutorul de stat în agricultură pentru motorină şi cele privind plata primelor de asigurare pot fi depuse pînă pe 31 octombrie la centrele APIA judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, a anunţat ieri Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Ajutorul de stat se referă la poliţele de asigurare încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare pentru culturile înfiinţate în primăvara anului 2011, precum plantaţiile de pomi, arbuşti fructiferi, de hamei şi de vii. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a unei cote procentuale din costul primelor de asigurare plătite de către producătorii agricoli. Se acordă sprijin de 70% pentru poliţele care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale şi de 50% pentru poliţele care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum şi a altor pierderi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile şi/sau a pierderilor cauzate de boli ale animalelor ori ale plantelor sau de infestări parazitare. Beneficiarii ajutorului de stat sînt întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activitate în domeniul producţiei agricole primare. Tot în cursul lunii octombrie pot fi depuse şi cererile pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aferente trimestrului al treilea din acest an.


ATEbank, scoasă la vînzare

ATEbank a anunţat că va angaja consultanţi care să asiste grupul elen, controlat de stat, la vînzarea participaţiei majoritare deţinute la ATEbank Romania, operaţiune decisă prin planul de restructurare stabilit în luna mai. Consiliul de Administraţie al băncii greceşti a decis, luni, angajarea unor consultanţi financiari pentru vînzarea participaţiilor la ATEbank Romania SA şi Dodoni SA, se arată într-un comunicat al grupului. ATEbank va cumpăra participaţia de 15% a International Finance Corporation, din grupul Banca Mondială, la ATEbank Romania, pe care o va vinde împreună cu acţiunile deţinute în prezent. Vînzarea ATEbank Romania face parte din planul de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, publicat în luna mai. ATE Bank Grecia controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank Romania, un alt acţionar important fiind International Finance Corporation, cu 15%. Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM, cu sediul în Bucureşti, are 7,36% din acţiuni. Grupul ATEbank, la care statul are o participaţie de circa 70%, este prezent în Romania prin operaţiuni bancare şi pe piaţa asigurărilor, prin ATE Insurance.

Numărul turiştilor a săltat cu 20%

Numărul turiştilor cazaţi în unităţile de profil din Romania a crescut în august cu 21,7% faţă de luna similară a anului trecut, la peste 1,02 milioane, din care doar 17,7% au fost turişti străini, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Sosirile în hoteluri au deţinut în august o pondere de 73,4% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în creştere cu 24% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Şi înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică au avansat în august, cu 23,4%, la 3,12 milioane, din care 88% au fost înnoptări ale turiştilor romani, iar restul de 12% ale turiştilor străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în august a fost de 39,2% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 4,2 puncte procentuale faţă de august 2010. La hoteluri s-a înregistrat un indice de utilizare netă a locurilor de cazare de 46,6%. Sosirile vizitatorilor străini în Romania, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în august de 968.200, în scădere cu 1% faţă de aceeaşi lună din 2010. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,9%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 53,8% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în Romania. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,6%), Bulgaria (16,2%), Polonia (9,4%), Germania (9,3%) şi Italia (7,6%).













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.