Economic

Energia verde ne scumpeşte factura la curent cu 4,7%

Ziarul de Vrancea
2 oct 2011 861 vizualizări
Consumatorii de energie vor plăti pentru sprijinirea energiilor regenerabile 10,5 miliarde euro pînă în 2031

Consumatorii de electricitate vor plăti în acest an cu 1,12% mai mult, ca urmare a aplicării legislaţiei de sprijinire a energiilor regenerabile, iar în 2012 factura va creşte cu 4,76%, potrivit datelor Asociaţiei Romane pentru Energie Eoliană (AREE). "La o pondere estimată de circa 4% a producţiei de energie eoliană pentru 2012, AREE a calculat o influenţă la preţul energiei electrice de 4,76%, ceea ce va duce la o creştere a inflaţiei de 0,23%", a comunicat asociaţia. Legislaţia sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investiţiilor. Certificatele verzi sînt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate consumatorilor. Astfel, un investitor obţine bani atît din vînzarea energiei, cît şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucît furnizorii de electricitate sînt obligaţi să le cumpere în cote anuale stabilite de ANRE. Pentru 2011 sprijinirea energiilor regenerabile va avea un impact de 0,05% în inflaţie, potrivit AREE. La sfîrşitul anului trecut, în Romania erau instalate unităţi eoliene de producţie a electricităţii de 462 MW. Capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfîrşitul anului la 1.000 MW şi s-ar putea dubla anul viitor, permiţînd alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori. AREE mai arată că pînă acum companiile membre ale asociaţiei au investit în Romania peste un miliard de euro şi au creat aproximativ 2.000 locuri de muncă. Potenţialul Romaniei în domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalaţi, aproape cît întreaga capacitate existentă în toate tipurile de unităţi de producţie a energiei. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeiul Energiei (ANRE) a anunţat în 2010 că influenţa surselor regenerabile în preţul final al energiei a crescut constant în ultimii ani, de la doi bani pe MWh în 2005 la 1,21 lei în 2009 şi 2,85 lei anul trecut. ANRE estima atunci pentru 2011 că influenţa în preţ va fi între 7 lei şi 14 lei pe MWh, în funcţie de numărul de certificate verzi acordate pentru producţia de energiei din surse regenerabile. Consumatorii de energie vor plăti pentru sprijinirea energiilor regenerabile 10,5 miliarde euro pînă în 2031, potrivit estimărilor asociaţiei. AREE este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2008 şi are 90 de membri, printre care se numără dezvoltatori, bănci, comercianţi de energie, firme de consultanţă şi avocatură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.