Economic

Coloana de stiri economice: Grupul "Big Four", spart de Comisia Europeană

Ziarul de Vrancea
27 sep 2011 844 vizualizări
Comisia Europeană (CE) pregăteşte reglementări care vor forţa marile companii de audit, aşa-numitul grup "Big Four", să renunţe la operaţiunile de consultanţă şi să facă loc pe piaţă concurenţilor mai mici, potrivit unor documente citate de Financial Times (FT).

Un proiect legislativ obţinut de Financial Times arată că executivul Uniunii Europene vrea o "transformare" în sectorul auditării contabile în urma crizei financiare pentru a restaura încrederea în raportarea financiară. Proiectul este susţinut de comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier, a cărui echipă a ajuns la concluzia că industria auditării este un oligopol şi trebuie reglementată mai dur. Potrivit proeictului, care va fi prezentat în noiembrie, companiile cu active mai mari de un miliard de euro vor fi obligate să angajeze două firme de audit pentru rapoartele financiare, dintre care cel puţin una din afara grupului celor mai mari patru jucători de pe această piaţă, respectiv Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young şi KPMG. De asemenea, o firmă de audit va putea lucra pentru o companie cu active mai mari de un miliard de euro pentru maximum nouă ani, rotaţia astfel impusă avînd rolul de a consolida independenţa şi competiţia în sectorul auditorilor contabili. Unele companii mari lucrează cu aceeaşi firmă de audit de peste 100 de ani.

Proiecte pentru 100.000 de locuri de muncă

Cele peste 38.000 de proiecte contractate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor crea, atunci cînd vor fi finalizate, peste 100.000 de locuri de muncă în mediul rural, a declarat ieri, într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Avem peste 38.000 de contracte prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, din care peste 2.000 de proiecte sînt finalizate la această dată. Noi estimăm ca la finalizarea acestor proiecte, PNDR să aducă spre zona rurală peste 100.000 de locuri de muncă", a spus Tabără. Ministerul Agriculturii estimează că cele 2.000 de proiecte finalizate, finanțate prin PNDR, au creat deja aproape 20.000 de locuri de muncă la nivel național. "Circa 80% din beneficiarii proiectelor sînt tineri de pînă la 40 de ani şi femei", a mai spus Tabără. Fondurile alocate prin PNDR în perioada 2007-2013 sînt de aproape zece miliarde de euro, dintre care 8 miliarde de euro bani europeni, restul provenind de la buget. Ministrul a precizat că a cerut la Bruxelles suplimentarea fondurilor alocate prin PNDR cu 700 milioane euro, banii urmînd să fie destinaţi investiţiilor în infrastructura rurală.

Bian: Rata şomajului nu va depăşi cinci la sută în acest an

Rata şomajului este în uşoară creştere, din cauza dispariţiei posturilor sezoniere şi a absolvenţilor, dar în acest an nu ar trebui să crească mai mult de cinci la sută, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian. Preşedintele ANOFM a declarat, ieri, că ultima rată a şomajului, de 4,83 la sută indică o uşoară creştere dar ea este firească, avînd în vedere că încetează muncile sezoniere şi s-au înregistrat şi noii absolvenţi. Cu toate acestea, Silviu Bian estimează că rata şomajului nu ar trebui să depăşească cinci la sută în acest an. Şeful ANOFM estima, la începutul lunii septembrie, că rata şomajului la nivel naţional va ajunge, pînă la sfîrşitul anului, la 4,8 la sută. "Rata şomajului se va aplatiza. Desigur că acum am avut activităţile sezoniere care încep să se termine, au venit absolvenţii. Dar rata nu a crescut foarte mult, ca în alţi ani. Cred că va fi undeva la 4,8 de la 4,77 la sută, deci o creştere foarte mică, deşi absolvenţii au venit şi s-au înregistrat. S-au înscris foarte mulţi tineri", a spus, în 1 septembrie, Bian.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.