Economic

În şase ani am importat gaze de 8,5 miliarde dolari

Ziarul de Vrancea
27 sep 2011 1030 vizualizări
Preţul gazelor importate prin intermediari din Rusia va creşte în luna octombrie la 545 dolari pe 1.000 metri cubi, în timp ce autorităţile menţin preţul gazelor din producţia internă la 160 dolari, a declarat marţi Hilmar Kroat-Reder, responsabil cu activitatea de gaze şi energie din OMV Petrom.

"Liberalizarea preţului gazelor va avea beneficii atît pentru consumatori, cît şi pentru statul roman", a afirmat Reder. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), între lunile iunuarie şi iulie preţul gazelor imporate a crescut de la 399 dolari pe 1.000 metri cubi la 480 dolari pe 1.000 metri cubi. Totodată, ANRE estimează că în trimestul al patrulea al acestui an preţul mediu de import va ajunge la 495 dolari pe 1.000 metri cubi. Romania a importat între 2004 şi 2010 gaze naturale în valoare totală de 8,5 miliarde de dolari. ANRE a anunţat în urmă cu o săptămînă că preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creşte de la 1 octombrie cu 8%, iar cel plătit de populaţie şi producătorii de energie termică rămîne la nivelul actual. Majorarea a fost motivată de ANRE prin avansul preţului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, preţ luat în calcul la modificarea preţurilor din luna iulie, la 495 dolari. Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să prezinte un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale pînă în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice. Populaţia nu va fi afectată direct de creşterea preţurilor gazelor livrate consumatorilor industriali, întrucît Guvernul şi ANRE au decis, în luna iunie, ca pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, consumatorii casnici să primească mai multe gaze din producţia internă, ceea ce va permite ca tarifele să nu crească. Romania importă gaze de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri pînă în 2012.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.