Economic

Apartamentele mari, greu de vîndut

Ziarul de Vrancea
27 sep 2011 653 vizualizări
în timp ce numărul locuinţelor de 3 şi 4 camere la vînzare este în creştere, cumpărătorii caută suprafeţe mici

Apartamentele de 3 şi 4 camere reprezintă 56,1% din oferta din Bucureşti şi continuă să se ieftinească în condiţiile în care ponderea acestora este în creştere faţă de acum doi ani, cînd celelalte tipuri dominau piaţa, iar cumpărătorii caută suprafeţe mici, potrivit portalului imobiliare.ro. Numărul apartamentelor cu trei şi patru camere scoase la vînzare este în creştere în toată ţara, dar doar în Bucureşti şi în Timişoara oferta este dominată de apartamentele mari. Cumpărătorii însă se îndreaptă spre locuinţe mai mici, iar unităţile locative cu trei şi patru camere petrec mai mult timp în piaţă şi continuă să se ieftinească, potrivit portalului imobiliar. "Numărul apartamentelor cu trei şi patru camere scoase la vînzare continuă să crească. Pe aceste sub-categorii se înregistrează şi cele mai mari fluctuaţii de preţ. În ultimele 12 luni, la Timişoara, de exemplu, apartamentele vechi cu patru camere s-au ieftinit cu 8%, în timp ce preţul garsonierelor vechi este la acelaşi nivel ca în august 2010", a declarat Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro. În Bucureşti, dacă în urmă cu doi ani, apartamentele cu trei şi patru camere nu depăşeau 40% din ofertă, în prezent, aceste categorii imobiliare reprezintă 56,1% din totalul apartamentelor scoase la vînzare în piaţă. Oferta este împărţită între apartamente cu trei camere, reprezentînd 37,7% din oferta totală, apartamente cu două camere - 32,6%, apartamente cu patru sau mai multe camere - 18,4%, respectiv garsoniere - 11,3%.  Şi în Timişoara, tot apartamentele mari domină oferta rezidenţială, unităţile locative cu trei şi patru camere însumînd 54,9%. Mai mult, numărul apartamentelor cu patru camere, care reprezintă 11,9% din totalul ofertei, este de aproape două ori mai mare decît cel al garsonierelor (6%). în acelaşi timp, 43% din totalul ofertei reprezintă apartamente cu trei camere, iar 39,1% apartamente cu două camere. Ponderea apartamentelor cu patru camere (14,4% din totalul ofertei) o depăşeşte pe cea a garsonierelor (8,6%) şi la Constanţa. Apartamentele mari însumează 49,1% din ofertă.  Tendinţa se păstrează şi la Braşov, unde apartamentele cu patru camere reprezintă 16,1% din ofertă, iar garsonierele 12,8%. La Cluj, însă, cele mai multe apartamente de vînzare sînt cele cu două camere (37,5%), urmează cele cu trei camere (34,2%), garsonierele (16,1%) şi unităţile cu patru camere (12,2%).  În ceea ce priveşte închirierile, însă, la nivel naţional, piaţa este dominată de apartamentele cu două camere care reprezintă 43,9% din totalul ofertei. Urmează apartamentele cu trei camere (34,7%), cele cu patru camere (10,9%) şi garsonierele (10,5%). Lansat în ianuarie 2000, imobiliare.ro a depăşit de curînd pragul de 30.000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.