Economic

Coloana economic

Ziarul de Vrancea
25 sep 2011 1284 vizualizări
Noile companii energetice vor fi privatizate pînă în iunie 2012

Noile companii energetice Oltenia şi Hunedoara vor fi privatizate pînă la finele lunii iunie 2012, operaţiune care va impune şi concedieri de personal la unele dintre unităţile care vor forma cele două companii, relevă ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu FMI. Guvernul intenţiona iniţial să comaseze principalii producători de energie şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica, însă a renunţat la acest proiect din cauza problemelor juridice şi ia în calcul varianta alternativă de a crea două companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din SNLO şi termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari. Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august, aprobată de Executiv la jumătatea lunii septembrie, prevede că pînă la sfîrşitul acestui an va fi înfiinţată noua companie energetică prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari şi că această companie va fi privatizată pînă la sfîrşitul lunii iunie 2012. Privatizarea va fi efectuată prin ofertă publică iniţială sau cu un investitor strategic. Procedura de privatizare va fi lansată şi în cazul companiei energetice care va rezulta din fuziunea minelor viabile ale CNH cu termocentralele Paroşeni şi Mintia, termenul stabilit pentru finalizarea privatizării fiind şi în acest caz sfîrşitul lunii iunie 2012. Pentru derularea proceselor de privatizare, Guvernul va angaja consultanţi pînă la finele lunii martie 2012. Conform documentului, restructurarea unităţilor în vederea privatizării va impune şi concedieri de personal, cel puţin 900 de posturi urmînd să fie desfiinţate pînă la sfîrşitul lunii octombrie, iar alte 200 de poziţii urmînd să fie scoase din schema de organizare a complexului energetic Turceni.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Venizelos: Grecia va evita falimentul

Ministrul elen al Finanţelor, Evangelos Venizelos, prezent la reuniunea FMI care se desfăşoară în acest weekend la Washington, a căutat să dea asigurări pieţelor financiare şi partenerilor europeni că Grecia va face tot posibilul să evite intrarea în incapacitate de plată şi să rămînă în zona euro. Reuniunea de la Washington a fost dominată de temerile că problemele Greciei ar putea declanşa o criză la nivel european, ameninţînd băncile şi economia mondială, Venizelos a respins categoric orice discuţii despre falimentul ţării. "Grecia va fi întotdeauna în zona euro şi nu va da niciodată faliment, pentru că un astfel de incident ar fi distructiv pentru euro şi pentru multe ţări de dincolo de zona euro", a arătat Venizelos într-un comunicat transmis după o întîlnrie cu omologii săi din Germania, Franţa, Italia şi Belgia. Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au convenit anul trecut să acorde Greciei împrumuturi externe de urgenţă în valoare totală de 110 miliarde euro, pentru a salva statul de la faliment, cerînd în schimb măsuri dure de austeritate, reforme structurale şi privatizări masive. Pieţele financiare nu sînt încă convinse că Grecia va face faţă datoriilor publice uriaşe, de peste 160% din PIB. "Grecia este determinată să-şi onoreze toate obligaţiunile. Nicio datorie grecească nu va fi vreodată neacoperită", a arătat Venizelos.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Şeful celei mai mari bănci elveţiene a demisionat

Directorul general al UBS, Oswald Gruebel, a demisionat în urma scandalului declanşat de pierderea de 2,3 miliarde de dolari cauzată, la divizia de investment banking, de tranzacţii neautoritate, fiind înlocuit interimar de Sergio Ermotti, director pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Gruebel (67 de ani), care a ocupat postul de director general din februarie 2009, şi-a prezentat demisia la Singapore, la o reuniune a Consiliului de Administraţie, transmite Bloomberg. "Sînt şocat de faptul că a fost posibil ca unul dintre traderii noştri de la Londra să cauzeze o pierdere de mai multe miliarde la banca noastră prin tranzacţii neautorizate.Acest incident are repercusiuni la nivel global, inclusiv politice. Nu am cîntărit în mod superficial decizia de a demisiona. Sînt convins că este în interesul UBS să abordeze viitorul cu un nou lider", a arătat Gruebel într-o scrisoare transmisă sîmbătă angajaţilor. Gruebel, care s-a alăturat UBS după 37 de ani la Credit Suisse, este singura persoană care a ocupat postul de director general la ambele mari bănci elveţiene. UBS a apelat la el în 2008, după ce se pensionase, pentru a salva banca în urma pierderilor record înregistrate pe fondul crizei financiare mondiale.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

JPMorgan a devenit cea mai mare bancă americană de investiţii

JPMorgan Chase a urcat în acest an pe primul loc în topul băncilor americane de investiţii, de pe poziţia a cincea în 2010, depăşind semnificativ marii rivali Goldman Sachs şi Morgan Stanley după valoarea tranzacţiilor la care a participat, transmite Reuters. JPMorgan a oferit de la începutul anului servicii de consiliere pentru tranzacţii în valoare totală de 353,5 miliarde de dolari, faţă de cîte 295 miliarde de dolari pentru Morgan Stanley şi Goldman Sachs. Banca a reuşit miercuri seară să cîştige poziţia de principal consilier în tranzacţia de 16,5 miliarde de dolari prin care United Technologies urmează să preia Goodrich Corp. Reprezentanţii JPMorgan au atribuit succesul din acest an stabilităţii echipei de bancheri de investiţii şi unei mai mari atenţii la nevoile clienţilor în raport cu rivalii, care şi-au îndreptat atenţia către alte chestiuni şi au avut probleme de volatilitate a personalului. Tranzacţia anunţată miercuri seară a propulsat JPMorgan pe locul al doilea în topul băncilor de investiţii la nivel mondial, depăşind Morgan Stanley, însă Goldman Sachs şi-a păstrat poziţia de lider global.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.