Economic

Speculaţiile privind intrarea Greciei în faliment au cîştigat teren

Ziarul de Vrancea
23 sep 2011 743 vizualizări
Speculaţiile privind intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) au cîştigat teren ieri, iar angajamentul grupului G20 al celor mai mari economii ale lumii de a împiedica criza datoriilor de stat din zona euro să afecteze băncile şi economia globală a stabilizat pieţele


 Două ziare elene susţin că ministrul grec al Finanţelor, Evangelos Venizelos, ar fi afirmat că intrarea în default ordonat, cu un "haircut" de 50% pentru deţinătorii de obligaţiuni, este unul dintre cele trei scenarii posibile pentru a pune capăt crizei din Grecia, transmite Reuters. Venizelos a calificat, într-un comunicat, informaţiile publicate de presă drept diversiuni care distrag atenţia de la implementarea programului convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Klass Knot, membru în consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru un ziar olandez că intrarea Greciei în default nu mai poate fi exclusă. Knot este primul oficial al BCE care vorbeşte deschis despre această perspectivă. "Este un scenariu. Nu spun că Grecia nu va intra în faliment. Toate eforturile sînt îndreptate către prevenirea acestei posibilităţi, însă sînt mai puţin încrezător decît acum cîteva luni în excluderea falimentului", a arătat Knot, menţionînd că se întreabă dacă "grecii îşi dau seama cît de serioasă este situaţia". Acţiunile europene au revenit uşor de la minimele ultimelor 26 de luni atinse joi, sprijinite de asigurările date de miniştrii finanţelor şi şefii de bănci centrale din statele G20, care au primis că vor lua toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea sistemului bancar şi pieţelor financiare. Un comunicat transmis joi seară după o reuniune a oficialilor G20 la Washington arată că ţările din zona euro vor implementa măsuri de creştere a flexibilităţii Fondului European de Stabilitate Financiară şi de maximizare a eficacităţii mecanismului. Nu este clar însă la ce măsuri concrete se referă comunicatul G20, dincolo de lărgirea prerogativelor Fondului. Ziarul Ta Nea scrie că Venizelos le-a spus parlamentarilor puterii, în spatele uşilor închise, că principalul scenariu al guvernului este respectarea planurilor de austeritate pentru a primi cel de-al doilea program de finanţare externă, de 109 milairde euro, şi a evita falimentul. Alternativele ar fi ori restructurarea datoriilor Greciei cu o reducere de 50% a valorii obligaţiunilor guvernamentale, ori intrarea în default dezordonat, a afirmat Venizelos, potrivit presei elene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.