Economic

Spectrul exodului de capital bîntuie pieţele emergente

Ziarul de Vrancea
23 sep 2011 686 vizualizări
Valul de vînzări de pe bursele internaţionale, precipitat de posibilitatea unei noi runde de recesiune globală, şi criza datoriilor de stat din zona euro au "înviat" spectrul exodului de capital, o ameninţare care bîntuie încă pieţele emergente, în pofida stabilităţii cu care se laudă, scrie Reuters.


 La trei ani după ce prăbuşirea gigantului american Lehman Brothers a declanşat ieşirea panicată a investitorilor de pe active riscante, lăsînd în stare de şoc economiile emergente dependente de capital străin, temerile unei reeditări a acelei perioade au reapărut în ultimele zile, în contextul unor pierderi masive pentru pieţele emergente şi pentru obligaţiuni, acompaniate de slăbirea accentuată a monedelor, se arată într-o analiză Reuters. Speranţa persistentă că economiile în dezvoltare pot sfida dificultăţile Occidentului sînt pe cale să fie descurajate pentru a doua oară în patru ani, ameninţînd să prindă investitorii pe picior greşit care au pariat pe rezistenţa acestor pieţe. "Procesul abia a început, deoarece investitorii adevăraţi nu au ieşit încă. Toate ingredientele sînt pe poziţie pentru a declanşa o criză similară. Întrebarea este, de ce magnitudine", comentează pentru Reuters strategul şef pentru pieţe emergente al băncii franceze Societe Generale, Benoit Anne. De la 1 august, acţiunile de pe pieţele emergente s-au prăbuşit cu 22%, în timp ce bursele globale au coborît cu numai 15%. Obligaţiunile suverane "în monedă tare" trec prin cea mai slabă perioadă din ultimii doi ani, în timp ce titlurile în monedă locală au performanţe negative, în dolari, faţă de începutul anului. Amintind de anul 2008, cînd investitorii au descărcat masiv active emergente pentru lichiditatea sigură oferită de pieţe ca cea a titlurilor de Trezorerie SUA, valul recent de vînzări din statele în curs de dezvoltare, condusă de capitalul străin, a "pedepsit" în mod special pieţele "răsfăţate" pînă recent, precum Indonezia, Coreea de Sud şi Rusia. În ultimele şapte săptămîni, wonul sud-coreean a pierdut 12%, în timp ce rubla rusească s-a depreciat cu 13% în raport cu coşul de referinţă dolar-euro. Realul brazilian a pierdut 14% faţă de dolar de la începutul lunii septembrie, cea mai abruptă scădere din octombrie 2008. Scăderea bruscă a monedelor din statele în dezvoltare nelinişteşte investitorii, care mizează şi pe aprecierea valutelor pentru a-şi creşte cîştigurile pe acţiuni şi obligaţiuni emergente. Intrările record în obligaţiuni emergente din ultimele 21 de luni au fost în mare parte neacoperite prin contracte de hedging, deoarece investitorii au fost încrezători că monedele respective se vor aprecia faţă de dolar şi euro. "A devenit scump să faci hedging pentru expunerea valutară acum, iar mulţi investitori ies de pe poziţiile neacoperite în monedă locală, aşa cum au părăsit cu cîteva săptămîni în urmă poziţiile de capital", a afirmat Murat Toprak, strateg pentru pieţe emergente la HSBC. În general însă, investitorii sînt încă poziţionaţi masiv pe pieţele emergente, fapt care sugerează că preţurile mai au de căzut înainte să revină. ări, notează Reuters.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.