Economic

Coloana economic

Ziarul de Vrancea
21 sep 2011 813 vizualizări
Cel mai mare cinematograf digital din Romania va fi deschis vineri

Băneasa Developments va deschide mîine cel mai mare cinematograf digital din Romania, în urma unei investiţii de 19 milioane de euro, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Ali Ergun Ergen. Lucrările la Grand Cinema Digiplex au început în septembrie 2010, aceasta fiind o construcţie nouă, adiacentă centrului comercial Băneasa Shopping City. Cinematograful este contruit pe două etaje, avînd o suprafaţă totală de 14.000 metri pătraţi, şi peste 2.600 de locuri în 13 săli, fiecare cu un ecran care permite proiecţii 3D. Cea mai mare sală, Grand Ultra, are o capacitate de 500 de locuri şi un ecran de 21,6 metri pătraţi, cel mai mare ecran plat din Romania, potrivit Băneasa Developments. Cinematograful mai dispune de o sală de 500 de locuri, Grand Epika, din care 200 sînt retractabile. Spaţiul permite organizarea mai multor tipuri de evenimentelor, precum prezentări de modă, stand up comedy, lansări, conferinţe sau transmisiuni live. Zona comercială a proiectului Băneasa cuprinde un magazin Carrefour, unul Metro Cash&cCrry, o unitate Bricostore şi două magazine de mobilă şi decoraţiuni interioare, Ikea şi Mobexpert. În afară de zona comercială, proiectul include spaţii rezidenţiale şi un complex de birouri, denumit Băneasa Business &Technology Park. Investiţia aparţine companiei Băneasa Investments, deţinută de Universitatea de Agronomie şi de Medicină Veterinară din Bucureşti şi un grup de firme controle de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Boc: Romania poate înregistra pierderi agricole dacă seceta nu dispare

Romania poate înregistra pierderi la recolta agricolă a anului viitor dacă seceta accentuată din această perioadă nu dispare după data de 2 octombrie, a declarat, recent, premierul Emil Boc. "Pînă în acest moment situaţia este sub control. Putem avea întîrzieri dacă, pînă la sfîrşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie, nu se remediază situaţia, mai ales în Bărăgan, în privinţa ploilor. Datele oficiale pe care eu le am ne arată că, începînd cu 2 octombrie, s-ar putea să înceteze această situaţie de secetă accentuată sau de secetă mai pronunţată în raport cu alte perioade şi să reintrăm într-o relativă normalitate. Dacă după acea dată nu se revine la o situaţie firească, putem avea pierderi la recolta anului viitor, pentru că acum este vorba de grîu, orz, orzoaică, care trebuie să se realizeze ca însămînţări şi lipsa precipitaţiilor afectează producţia de anul viitor", a spus Boc, la postul public de televiziune. El a arătat că seceta afectează inclusiv compania Hidroelectrica, prin scăderea debitelor de apă, cu posibile efecte şi asupra "băieţilor deştepţi" din energie, care ar putea suferi astfel o diminuare a contractelor din cauza perioadei dificile din punct de vedere climatic.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Băncile franceze încearcă să stingă vîlvătaia din jurul lor cu găleata

Şefii băncilor franceze BNP Paribas şi Société Générale au declarat, ieri, că instituţiile de credit pe care le conduc nu au nevoie de recapitalizare, în pofida înrăutăţirii crizei datoriilor şi a comentariilor comisarului european Joaquin Almunia că unele bănci au nevoie de capital suplimentar. BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa după capitalizare, este solidă, a spus directorul general, Baudoin Prot, într-un interviu la Radio Classique, citat de Wall Street Journal. "Lucrurile sînt clare, am dublat valoarea pentru acţionari (active minus pasive, n.r.) în ultimii trei ani, la 57 miliarde de euro", a spus Prot. Şeful Société Générale, Frédéric Oudéa, care conduce şi Federaţia Bancară Franceză, a afirmat, într-un interviu pentru cotidianul Le Figaro, că Société Générale şi restul marilor bănci europene nu au nevoie de capital suplimentar. "Testele de stres derulate au arătat o nevoie imediată de capital la un număr redus de mici instituţii de credit. Nu este este cazul majorităţii băncilor europene şi în special al celor franceze", a spus Oudéa. Ministrul pentru Buget din Franţa, Valérie Pécresse, a declarat, miercuri, că băncile franceze sînt bine conduse. "Nu există o problemă de lichiditate sau solvabilitate la băncile franceze. Sînt solide şi nu au nevoie să fie recapitalizate. Din 2008, băncile franceze şi-au crescut capitalul cu 50 de miliarde de euro. Asta înseamnă că folosesc profiturile pentru a-şi majora capitalul. în plus, băncile franceze au ratinguri bune, printre cele mai ridicate din Europa", a spus Pécresse, într-un interviu la BFM TV. Investitorii nu au fost însă impresionaţi de comentarii şi în prima parte a şedinţei de miercuri acţiunile BNP Paribas şi Societe Generale se aflau în scădere cu 5,2%, respectiv 1,4%, notează Wall Street Journal. Cotaţiile băncilor franceze au fost puternic afectate de neîncrederea investitorilor şi au pierdut jumătate din valoare de la sfîrşitul lunii iulie, din cauza temerilor privind expunerea pe Grecia.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Microsoft cumpără linişte cu dividende

Microsoft a majorat dividendul cu 25%, cea mai mare creştere din ultimii opt ani, însă avansul ar putea fi insuficient pentru a satisface pretenţiile unor investitori, care vor ca gigantul software să folosească lichidităţile acumulate pentru a "răsplăti" acţionarii, potrivit Financial Times. Cel mai mare dezvoltator de software din lume a anunţat că dividendul va creşte cu 4 cenţi pe trimstru, la 20 de cenţi pe acţiune. Anul trecut, Microsoft a urcat dividendul cu 23%, iar în 2009 cu 18%. La 2,97% din preţul unei acţiuni, Microsoft are unul dintre cele mai ridicate dividende în rîndul marilor grupuri din IT, care în mod tradiţional nu se rezumă doar la dividende pentru a recompensa acţionarii. Investitorii au început însă să se concentreze tot mai mult pe dividende în cazul Microsoft, deoarece acţiunile companiei sînt în stagnare de mai mult de zece ani, în pofida creşterii constante a veniturilor şi profitului. Microsoft a anunţat în acest an pentru prima dată valoarea exactă a lichidităţilor deţinute în afara Statelor Unite. Astfel, 45 de miliarde de dolari din rezervele totale de 52,8 miliarde de dolari sînt păstrate în alte ţări. Banii nu pot fi folosiţi de corporaţie "la centru", pentru măsuri precum creşterea dividendelor, deoarece Microsoft ar fi nevoită să repatrieze fondurile şi să plătească taxele aferente în SUA.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Concurentul Facebook şi-a deschis larg porţile

Google a deschis reţeaua de socializare Google plus, lansată în iunie, pentru orice utilizator care doreşte să se înregistreze, nemaifiind nevoie de o invitaţie de la un membru mai vechi al reţelei, şi a adăugat funcţii de video chat şi căutare pentru a atrage noi membri, transmite Bloomberg. Compania a făcut funcţia Hangouts, care facilitează videoconferinţe în grup, disponibilă pentru telefoane mobile şi pentru redare live pe internet. De asemenea, Google a adăugat noi funcţii de căutare la Google plus şi numeroase alte opţiuni, inclusiv pentru serviciul Hangouts. Astfel, gigantul american a adus numărul de "features" ale Google plus, adică funcţii, servicii şi caracteristici care deservesc utilizatorii, la 100. Potrivit ComScore Inc., Google plus a avut circa 29 milioane de vizitatori în luna iulie, cînd înregistrările se făceau numai pe bază de invitaţie de la un membru actual al reţelei. Google plus reprezintă cel mai ambiţios proiect al Google în zona reţelelor de socializare şi atacă direct Facebook, cel mai mare astfel de serviciu de pe internet, cu peste 750 milioane de membri. Google a lansat luna trecută şi un serviciu de jocuri online în parteneriat cu Zynga, dezvoltatorul FarmVille, şi Rovio Entertainment, creatorul Angry Birds. FarmVille este cel mai de succes joc de pe Facebook, iar Angry Birds este foarte popular pe smartphone-uri şi tablete.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Guvernul chinez, sfătuit să nu cumpere obligaţiuni europene

China ar trebui să se abţină de la achiziţia de obligaţiuni guvernamentale europene şi să-şi reducă deţinerile în dolari din rezervele valutare, a declarat ieri Yu Yongding, fost consilier al băncii centrale de la Beijing şi influent economist chinez, transmite Reuters. "Nu ar trebui să cumpărăm obligaţiuni europene şi ar trebui să existe condiţii pentru a cumpăra", a afirmat Yu, fără a oferi detalii privind condiţiile menţionate. Circa un sfert din rezervele valutare de 3.200 miliarde de dolari ale Chinei, cele mai mari din lume, sînt denominate în euro. Guvernul chinez şi-a exprimat în repetate rînduri în ultimii doi ani încrederea în zona euro, însă nu a dezvăluit sau confirmat pînă în prezent vreo măsură concretă prin care ar fi dispus să ajute Europa. Yu a arătat totodată că Beijingul ar trebui să reducă ponderea activelor denominate în dolari în rezervele valutare, deoarece moneda americană va slăbi pe termen lung. El a adăugat că dolarul s-ar putea întări pe termen scurt, datorită statutului de activ sigur în perioade de volatilitate. Economistul a arătat că nu este înţelept ca statul să acumuleze rezerve valutare şi să investească în titluri de Trezorerie SUA, deoarece obţine randamente mai mici faţă de profiturile încasate de investitorii străini de pe piaţa locală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.