Economic

Coloana economic

Ziarul de Vrancea
20 sep 2011 957 vizualizări
Înmatriculările de autovehicule noi au crescut cu 10% în august

Numărul înmatriculărilor de autovehicule noi a crescut cu 10,2% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 11.078 de unităţi, din care 79% au fost autoturisme, iar cea mai vîndută marcă a fost Dacia, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). În august anul trecut au fost înregistrate 10.018 autovehicule. Din numărul total al înmatriculărilor, 8.747 de unităţi au fost autoturisme (plus 3,26%) şi 1.241 de vehicule pentru transport marfă (plus 65,7%). În luna analizată, au fost înmatriculate 139 de mopede şi motociclete, în scădere cu 14,7%, şi 33 de autobuze şi microbuze, cu 22,2% mai puţine. Dacia conduce în clasamentul celor mai vîndute autoturisme, cu 2.151 unităţi înmatriculate în august, în scădere cu 27,18% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Marca autohtonă este urmată în clasament de Volkswagen, cu 1.028 maşini (în creştere cu 56,7%), Skoda, cu 853 unităţi (cu 42,4% mai puţine), şi Renault, cu 807 unităţi (în scădere cu 16,4%). Potrivit DRPCIV, printre mărcile mai rare înmatriculate în aprilie s-au numărat Jaguar, cu trei autoturisme, Lotus cu două maşini şi Ferrari, GWM, Infiniti şi Saab, cu cîte o maşină.



Siemens a retras jumătate de miliard de euro de la o bancă franceză

Siemens a retras, cu două săptămîni în urmă, depozite în numerar de peste 500 milioane euro de la o mare bancă franceză, pentru a le transfera la Banca Centrală Europeană (BCE), dînd semnale că marile companii caută refugiu faţă de criza datoriilor de stat, potrivit Financial Times (FT). Gigantul industrial german a retras banii din cauza temerilor privind situaţia financiară viitoare a băncii, dar şi pentru a beneficia de dobînzile mai mari plătite de BCE, a declarat pentru FT o sursă apropiată situaţiei. În total, Siemens a depus între 4 miliarde euro şi 6 miliarde euro la BCE, majoritatea prin depozite la o săptămînă, a adăugat sursa citată. Doar cîteva companii mari deţin licenţele bancare necesare pentru a depozita bani direct la BCE. Decizia Siemens demonstrează impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra încrederii în băncile europene. Nu este clar care bancă franceză a pierdut depozitele Siemens, însă o sursă apropiată BNP Paribas a afirmat pentru FT că este vorba despre o altă bancă. Reprezentanţii Siemens şi BCE au refuzat să comenteze informaţiile. Cu aproape un an în urmă, Siemens, cel mai mare conglomerat industrial din Europa, s-a pregătit de o nouă criză financiară lansîndu-şi propria bancă, o măsură neobişnuită pentru o companie industrială din afara sectorului auto, unde operaţiunile mari de creditare şi leasing sînt un lucru obişnuit. Directorul general al diviziei de servicii financiare a Siemens, Roland Chalons-Browne, a declarat în decembrie că banca va permite grupului să atragă lichiditate de la banca centrală şi să depună bani la BCE.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Opel va lansa modelul electric Ampera în iunie 2012 la preţul de 42.900 euro

Importatorul Opel Romania va lansa în luna iunie a anului viitor modelul electric Ampera, care va fi disponibil la dealerii locali, cu preţul de 42.900 euro, cu TVA inclus. Automobilul este propulsat cu ajutorul unui motor electric, cu o putere de 150 CP, şi accelerează de la 0 la 100 km pe oră în aproximativ nouă secunde. Ampera poate atinge o viteză maximă de 161 km pe oră. Vehiculul are un design compact, cu cinci uşi, iar capacitatea portbagajului este de 310 litri.  Constantin Avromescu, country manager Opel Romania, a declarat marţi că, pînă în prezent, Opel a primit 6.000 de comenzi pentru noul model la nivel european, iar pentru Romania mai multe persoane şi-au manifestat interesul de achiziţiona automobilul electric. "Pentru aducerea acestui model în cadrul showroom-urilor partenerilor noştri vor fi necesare eforturi financiare relativ importante pentru a implementa conceptul de promovare a modelului la standardele Opel. Acest model nu este unul de volum, întrucît este o maşină de nişă", a arătat şeful Opel Romania. El a adăugat că pînă la sfîrşitul anului reţeaua de dealeri Opel se va extinde cu încă două dealership-uri, regiunile vizate fiind Transilvania şi Moldova. În prezent, reţeaua de partneri Opel din Romania numără 31 de dealership-uri şi 34 de showroom-uri. Înmatriculările Opel în Romania au scăzut în primele şapte luni ale anului cu 10%, la 2.466 de unităţi.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Profitul companiilor aeriene va urca la cer

Companiile aeriene vor înregistra un profit peste aşteptări, de 6,9 miliarde de dolari în acest an, însă cîştigul se va reduce anul următor la 4,9 miliarde de dolari, din cauza deteriorării economiei, potrivit estimărilor Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian, citate de Financial Times. Organizaţia, cea mai importantă din domeniu, a urcat estimarea de profit pentru companiile pe care le urmăreşte de la patru miliarde de dolari la 6,9 miliarde de dolari, ca urmare a traficului de pasageri peste aşteptări şi a utilizării mai eficiente a aeronavelor. Totuşi, organizaţia a avertizat că perspectivele operatorilor aerieni pentru anul următor se deteriorează, profitul total urmînd să coboare la 4,9 miliarde de dolari, din cauza creşterii economice mai slabe din ţările îndatorate. Companiile aeriene din Europa vor fi cel mai puternic lovite în 2012, din cauza crizei datoriilor suverane. După ce au înregistrat pierderi în anii de criză 2008 şi 2009, operatorii aerieni au raportat profit de 18 miliarde de dolari anul trecut. În iunie, organizaţia a redus estimările de profit penru acest an de la 8,6 miliarde de dolari la patru miliarde, din cauza avansului preţului petrolului, a tulburărilor din Orientul Mijlociu şi a cutremurului din Japonia.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Şefi noi la Curtea de Conturi

Comisiile reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor i-au avizat, marţi, favorabil pe candidaţii pentru o funcţie de vicepreşedinte şi cinci funcţii de consilier la Curtea de Conturi. Astfel, au fost audiaţi din partea PDL Ion Hurjui, Carmen Stănescu, Lucian Negrea şi Pelea Aurora Marta, din partea UDMR - Petre Lakatoş şi din partea UNPR - Anton Ion, candidat pentru funcţia de vicepreşedinte. Candidaţii au fost avizaţi favorabil în unanimitate, urmînd a fi supuşi aprobării plenului. "Am suspendat şedinţa din lipsa de cvorum, dar acum am avut cvorum. Au fost prezenţi toţi deputaţii membri ai Comisiei de buget-finanţe din partea PDL, UNPR şi minorittăţi şi senatorii puterii în număr de cinci din unsprezece. împreună cu deputaţii am făcut numărul necesar pentru a îndeplini cvorumul de şedinţă. Au fost şi astfel de şedinţe în care majoritatea e stabilită din totalul mebrilor deputaţi şi senatori", a explicat, după şedinţă, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Cameră, deputatul UNPR Maria Eugenia Barna. Întrebată de ce s-a cerut presei să părăsească sala de şedinţă, Barna a spus că jurnaliştii puteau urmări lucrările on-line.  Parlamentarii PSD şi PNL s-au retras, marţi, de la lucrările comisiilor reunite de buget-finanţe, deputatul PNL Eugen Nicolăescu acuzînd nerespectarea algoritmului în ceea ce priveşte numirile la Curtea de Conturi de către coaliţia de guvernare.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

S&P a redus ratingul Italiei cu o treaptă

Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treaptă ratingul de credit al Italiei, la "A", de la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza deteriorării perspectivelor economice şi incertitudinii politice, decizia luînd prin surprindere pieţele, transmite Reuters. Agenţia a plasat Italia, a treia economie din zona euro, sub evaluare pentru retrogradare în luna mai, avertizînd atunci că perspectiva de creştere economică se înrăutăţeşte, iar guvernul Berlusconi are şanse mici să răstoarne acest trend, din cauza divergenţelor din interior. Guvernul italian a trecut săptămîna trecută prin Parlament un program de austeritate de 60 miliarde euro, avînd ca scop echilibrarea bugetului pînă în 2013. Datoria publică a Italiei este de 1.900 miliarde euro, reprezentînd circa 120% din Produsul Intern Brut. Criza datoriilor de stat din zona euro exercită presiuni tot mai puternice pe guvernul de la Roma pentru reducerea datoriei şi a deficitului bugetar. Încrederea investitorilor în capacitatea guvernului Berlusconi de a evita criza nu a fost întărită de pachetul de creşteri ale taxelor şi reduceri de cheltuieli aprobat săptămîna trecută. Măsurile au fost convenite pe fondul unor tensiuni politice puternice, îndelungate, iar analiştii consideră că programul nu va ajuta semnificativ problema stagnării economice.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.