Economic

Ghizdeanu: Performanţa agriculturii limitează creşterea de anul viitor

Ziarul de Vrancea
20 sep 2011 963 vizualizări
“Pare, într-adevăr, că în 2012 sînt riscuri multe şi poate fi o încetinire, să vedem cît din impactul extern va fi compensat de cererea internă, de investiţii, de absorbţia fondurilor UE”, spune Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză

Performanţa foarte bună a agriculturii, care ar putea duce creşterea economică din acest an la 1,7%, limitează avansul PIB din 2012, prin efectul de bază, iar riscurile de pe pieţele partenere fac posibilă o reducere a prognozei de creştere pentru 2012 înspre 3%, afirmă preşedintele CNP. "Avem prognoza interimară de la Comisia Europeană şi apare stabilitate în 2011. Sîntem în măsură să dăm prognoza interimară pe 2011. Avînd în vedere impactul foarte pozitiv al agriculturii, avem o estimare de 1,7% pentru acest an, faţă de 1,5% pînă acum. Pare, într-adevăr, că în 2012 sînt riscuri multe şi poate fi o încetinire, să vedem cît din impactul extern va fi compensat de cererea internă, de investiţii, de absorbţia fondurilor UE. Încă e prea devreme să dăm o estimare. Mai întîi trebuie să introducem în model modificările operate pentru acest an", a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Şeful CNP a arătat că o nouă prognoză pentru anul viitor, care să cuprindă şi noile date aferente anului 2011, va fi gata abia la finele lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Ghizdeanu a explicat că determinante pentru rezultatul estimării vor fi primele date privind evoluţiile din luna august, care vor indica dacă relaţiile comerciale şi comenzile au încetinit. "Dacă băgăm în model doar iulie, nu apar niciun fel de modificări. Primele semnale vor apărea dacă în august, lună în general mai slabă decît iulie, nu se menţin evoluţiile anuale, se iese din parametri. Este însă evident că agricultura nu va mai avea un impact pozitiv la anul. Dacă va fi un an tot la fel de bun putem avea cel mult impact zero", a mai spus Ghizdeanu. În prognoza de primăvară, CNP a indicat o creştere economică de 1,5% în 2011 şi 4% în 2012. "Mai sînt multe date de introdus în model, datele lunare, noile date pe 2011, e foarte greu încă de zis cum va arăta 2012. Din păcate apar semnale de încetinire faţă de prognoza iniţială şi trebuie să fim moderaţi", a conchis Ghizdeanu. Preşedintele Traian Băsescu le-a solicitat miniştrilor, luni, la Cotroceni, să pregătească pentru 2012 un buget "care să n-aibă nicio legătură cu alegerile", respectiv care "să ia în consideraţie o creştere de 2 – 2,5%, dar bazată pe investiţii". "Nu vă faceţi iluzia creşterii economice de 3,5-4% dacă nu deschideţi exploatări de metale. şi vă spun eu - pentru că se simte şi vedem cifrele – încetinirea ritmului de creştere economică exact pe pieţele pe care Romania exporta. Vă sugerez să pregătiţi un buget pentru anul 2012 care să n-aibă nicio legătură cu alegerile, ci care să aibă legătură cu realitatea. şi asta înseamnă un buget care să ia în consideraţie o creştere de 2 – 2,5%. Dar bazată pe investiţii", le-a spus preşedintele miniştrilor prezenţi la depunerea jurămîntului de învestitură de către Sulfina Barbu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.