Economic

Tiruri pline cu plante contaminate, oprite în Vamă

Ziarul de Vrancea
18 sep 2011 1552 vizualizări
Rezultatele analizelor preliminare făcute de Serviciul Fitosanitar la plantele din tiruri au relevat prezenţa unei bacterii periculoase u maşinile au fost încărcate în Olanda

Patru TIR-uri olandeze încărcate cu plante au fost indisponibilizate, ieri în Vama Borş, după ce rezultatele analizelor preliminare făcute de Serviciul Fitosanitar au relevat prezenţa unei bacterii periculoase, iar unul a fost oprit în Vama Salonta, urmînd să fie prelevate probe din plante.Comisarul şef al Gărzii Financiare Bihor, Călin Gal, a declarat, ieri, că patru noi transporturi de plante, flori, seminţe şi bulbi, provenind din Olanda, care au intrat în Romania, în ultimele 24 de ore, prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş au fost indisponibilizate duminică, după ce, în urma unor analize preliminare, produsele s-au dovedit purtătoare de bacterii periculoase, iar un altul a fost oprit în Vama Salonta, unde se aşteaptă sosirea specialiştilor Serviciului Fitosanitar din Direcţia Agricolă Bihor care să preleve probe pentru analize. Potrivit lui Călin Gal, autotrenurile care transportau marfă destinată unei firme de profil din Romania au fost oprite în urma unei acţiuni comune a Gărzii Financiare Bihor, Direcţiei Agricole, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi a Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, dispuse de conducerea centrală a instituţiilor. "Primul astfel de transport a fost oprit vineri seară. în total, în prezent, în punctele de trecere din judeţul Bihor sînt oprite în total şase autotrenuri. Pentru cinci, rezultatul analizelor preliminar a arătat prezenţa unei bacterii periculoase pentru sănătate. În prezent se mai fac anumite investigaţii, iar după primirea rezultatului final se vor dispune şi măsuri", a spus Gal. Vineri seară, un TIR olandez încărcat cu plante, seminţe şi bulbi a fost indisponibilizat în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, după ce analizele preliminare făcute de Serviciul Fitosanitar al Direcţiei Agricole Bihor au relevat prezenţa unei bacterii periculoase, susţinea şeful GF Bihor, Călin Gal. Toate transporturile de seminţe şi flori din Olanda sînt verificate în toate vămile din ţară, în contextul în care există suspiciunea că acestea ar fi purtătoare a unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analiză, pînă la primirea rezultatelor transporturile fiind blocate. Elena Leaotă, director al Agenţiei Naţionale Fitosanitare (ANF), declara că toate aceste transporturi provenind din Olanda, conţinînd seminţe şi flori sînt verificate în cadrul unui control de rutină. Astfel, echipe ale Agenţiei s-au deplasat în vămile unde se află aceste transporturi, au prelevat probe, rezultatele urmînd să fie aflate în două - trei zile. Probele vor fi analizate în laboratorul central al ANF. Pînă la primirea rezultatelor, transporturile vor fi blocate, spunea Leaotă. Potrivit acesteia, nu sînt informaţii privind existenţa unui anumit tip de organism de carantină. La rîndul său, purtătorul de cuvînt al ANAF, Sabina Zeereş, spunea că sînt verificate toate tipurile de transporturi şi că ele vor fi indisponibilizate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.