Economic

Rating-ul acţionarului majoritar al BRD a fost retrogradat

Ziarul de Vrancea
14 sep 2011 1075 vizualizări
Moody's a retrogradat ieri ratingurile Societe Generale şi Credit Agricole pentru datoriile pe termen lung şi depozite, cu o treaptă, şi a menţinut sub supraveghere calificativul BNP Paribas, ca urmare a expunerii acestor bănci la economia Greciei.

Societe Generale deţine pachetul majoritar de la Banca Romană de Dezvoltare (BRD). Ratingul Societe Generale a fost revizuit în scădere de la "Aa2" la "Aa3", iar perspectiva este în continuare negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Moody's anticipează că impactul asupra calificativului de soliditate financiară va fi limitat la o singură treaptă. Pentru Credit Agricole, ratingul pentru datorii pe termen lung şi depozite a fost redus de la "Aa1" la "Aa2", iar cel privind soliditatea financiară de la "C plus" la "C". Ratingul "Aa2" al BNP Paribas pentru datorii pe termen lung şi depozite a fost menţinut sub supraveghere, în vederea unei posibile revizuiri în scădere. Profitabilitatea şi baza de capital a BNP Paribas îi permit să suporte expunerile din Grecia, Portugalia şi Irlanda, dar agenţia a extins evaluarea cu implicaţii negative a calificativului. Societe Generale, care a pierdut în această lună peste un sfert din capitalizarea de piaţă, riscă să devină o ţintă de preluare pentru o bancă străină, a declarat miercuri un parlamentar francez, transmite Bloomberg. "Ne îndreptăm spre o tentativă de preluare a Societe Generale de către o bancă străină, la un preţ bun", a afirmat Jean-Pierre Balligand, parlamentar socialist, membru în comitetul pentru finanţe din Adunarea Naţională. O astfel de preluare ar profita de criza din zona euro, ceea ce nu este bine pentru Franţa, a spus Balligand. Remarcile sale scot în evidenţă îngrijorările politicienilor francezi legate de independenţa băncilor mari din ţară, în contextul crizei datoriilor suverane din zona euro care le-a redus capacitatea de a obţine finanţare. Acţiunile băncilor franceze mari au scăzut puternic în acest an, din cauza temerilor provocate de deţinerile de obligaţiuni suverane ale Greciei, Portugaliei, Irlandei, Italiei şi Spaniei, dar şi a reticenţelor pieţelor monetare de a le finanţa. Directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, a respins speculaţiile unei fuziuni sau preluări. El a arătat că acţiunile majorităţii băncilor au scăzut, iar o fuziune bancară mare nu ar contribui la rezolvarea crizei din zona euro.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.