Economic

Magnatul Patriciu, refuzat de bănci

Ziarul de Vrancea
14 sep 2011 1231 vizualizări
Dinu Patriciu va investi din surse proprii încă 100 milioane euro în dezvoltarea reţelelor de magazine, pentru că nu a putut accesa credite bancare u omul de afaceri crede că în perioada următoare criza se va adînci în Romania

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat miercuri că va aloca din surse proprii, pentru dezvoltarea reţelelor de magazine Mic.ro, Macro şi miniMax, cu 100 milioane euro mai mult faţă de cît îşi propusese iniţial, întrucît băncile nu sînt dispuse să finanţeze cu sume mari proiecte de investiţii. "Iniţial planul era să investim 250 de milioane de euro în reţelele de magazine, din care Mercadia (firma Mercadia Holland, controlată de omul de afaceri, n.r.) să suporte 100 de milioane de euro din surse proprii, 100 de milioane de euro să fie credite bancare şi 50 de milioane de euro credit furnizor", a spus Patriciu într-o conferinţă de presă. El a adăugat că firma a fost nevoită să îşi schimbe planurile şi să dubleze valoarea investiţiei proprii, pentru că băncile nu i-au acordat finanţare. "Sucursalele băncilor străine din Romania nu sînt dispuse să suporte credite de investiţii de o asemenea anvergură. Ne-am reorientat planul de afaceri către contribuţia firmei, dar vom face un efort dublu", a spus omul de afaceri. Patriciu deţine, prin intermediul firmei Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi miniMax.  Planurile de dezvoltare prevăd, pentru finele anului 2012, un număr de 2.000 de unităţi Mic.ro şi 150 miniMax şi Mac.ro. Valoarea totală a investiţiilor este estimată la 250 de milioane de euro. Patriciu a susţinut că în ultimele luni sucursalele băncilor străine din Romania "trimit bani acasă" şi preferă să finanţeze Guvernul, nu sistemul privat. El crede că sistemul bancar romanesc ar trebui restructurat "de la cap la coadă" şi să nu mai existe un singur nivel de bănci, ci mai multe, printre care şi bănci mici de economii, locale. "Cînd ai 30 de miliarde credite ipotecare în Romania, care de fapt sînt neperformante toate, pentru că nivelul garanţiilor nu le mai acoperă, dar nu le declari neperformante, stai pe ouă pînă se strică", a spus Patriciu. El a adăugat că un astfel de comportament al băncilor va duce la o lipsă de lichidităţi în sistemul privat, care a început deja să se simtă. Patriciu susţine că în următoarele luni. Criza financiară se va adînci în Romania, iar puterea de cumpărare a populaţiei va scădea. "Am intrat într-o perioadă de criză care s-a adîncit şi se va adînci în următoarele luni, iar puterea de cumpărare va scădea", a spus Patriciu. El crede că pentru a stimula economia, statul ar trebui să scadă TVA de la 24% la 15% de la 1 octombrie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.