Economic

Scandalul datoriilor Rompetrol va fi tranşat în instanţă

Ziarul de Vrancea
14 sep 2011 1054 vizualizări
Acţionarii companiei petroliere au înregistrat statul drept acţionar la societate în contul unei restanţe de 603 milioane dolari în ciuda opoziţiei Ministerului de Finanţe

Statul a contestat în instanţă înregistrarea majorării capitalului Rompetrol Rafinare la Registrul Comerţului, operaţiune realizată prin conversia unor obligaţiuni în acţiuni, decisă în septembrie 2010 şi prin care statul a reintrat în acţionariatul companiei cu o participaţie de 44,69%. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa în 8 august, iar la termenul din 8 septembrie, cauza a fost amînată pentru 22 septembrie. Contestaţia a fost făcută de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Rompetrol Rafinare Bursei de Valori Bucureşti. Rompetrol Rafinare a înregistrat în iulie majorarea capitalului, astfel că statul roman a dobîndit calitatea de acţionar al companiei, după ce în iunie, Tribunalul Constanţa a decis că Rompetrol Rafinare nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003. Capitalul social al companiei a crescut, astfel, cu 1,971 miliarde lei, de la 2,439 miliarde lei la 4,41 miliarde lei, respectiv cu valoarea obligaţiunilor pe care Rompetrol nu le răscumpărase pînă la finele lunii septembrie de la statul roman. La sfîrşitul lunii septembrie 2010, KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate, iar prin această operaţiune statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare, prin MFP, primind un pachet de 44,69% din capital. În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobînzi şi penalităţi. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pînă la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobînzi aferente de 24 milioane dolari. Statul a contestat anul trecut în instanţă decizia Rompetrol de conversie în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate. Totuşi, Tribunalul Constanţa a decis, la sfîrşitul lunii iunie, că Rompetrol Rafinare nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003. Directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, declara în iulie că grupul a stins complet orice datorie către statul roman anul trecut, iar în prezent negociază cu Guvernul preluarea la preţul pieţei a participaţiei statului la grupul petrolier.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
uscatu, acum 4604 zile, 9 ore, 42 minute, 18 secunde
ca intotdeauna hotii se bucura ca au mai tras un tun.sa-l pupe in partile dorsale pe cel cu ouale de la pcr[scuzati psd] ca doar el a reusit performanta sa vinda tot si pe nimic.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.