Economic

Litigiile privind creditele în derulare se judecă după actualul Cod Civil

Ziarul de Vrancea
14 sep 2011 1055 vizualizări
Litigiile privind contractele de credit încheiate înainte de 1 octombrie vor fi soluţionate de instanţe pe baza actualului Cod Civil şi nu vor beneficia de clauza de impreviziune prevăzută de noul Cod Civil, a declarat, ieri, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"Legea specifică în mod expres că toate litigiile referitoare la fapte şi acte încheiate înainte de 1 octombrie se judecă după Codul Civil Cuza. Ca în cazul multor alte legi, este vorba despre situaţii tranzitorii. Probabil, cîţiva ani, cele mai multe situaţii se vor soluţiona potrivit vechiului Cod Civil", a spus viceguvernatorul BNR. Anterior, Olteanu a arătat că băncile trebuie să fie foarte atente la impreviziunea financiară inclusă în noul Cod Civil, întrucît vor putea apărea situaţii în care doar instanţele vor aprecia dacă anumite creşteri ale ratelor pe care le au de plătit debitorii, de exemplu prin materializarea riscului valutar, sînt acceptabile peste un anumit nivel. "În regulamentele prudenţiale pe care le elaborează, BNR încearcă să se derobeze de această povară. (...) Sînt curios dacă se poate renunţa prin contract la clauza de impreviziune sau este o prevedere de interes public", a mai spus Olteanu. Clauza de impreviziune permite modificarea sensibilă a costurilor care stau la baza unui contract în cazul apariţei unor evenimente neprevăzute de părţi. O altă problemă care care în sarcina BNR şi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o reprezintă definirea investiţiilor sigure, prevăzută de noul Cod Civil pentru anumite situaţii, în special în cazul administrării averii de către o altă persoană. "Ne complică misiunea reglementarea care implică plasamentele sigure. în această reglementare, noi (BNR şi CNVM - n.r.) trebuie să definim noţiunea de sigur. (...) Niciun plasament nu e definitiv sigur", a spus Olteanu. Oficialul BNR a precizat că în reglementarea specifică se va preciza în mod expres că definirea plasamentului sigur nu poate fi extinsă la alte situaţii decît cele prevăzute în noul Cod Civil.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.