Economic

Avem aur şi argint în valoare de 31 miliarde euro

Ziarul de Vrancea
8 sep 2011 979 vizualizări
Rezervele de aur ale Romaniei, estimate de companiile care le exploatează, se ridică la aproximativ 700 tone, în timp ce resursele de argint sînt evaluate la 2.000 de tone, a declarat joi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi

"Rezervele totale de aur ale ţării sînt informaţii clasificate. Potrivit estimărilor companiilor, rezervele estimate sînt de 700 tone aur şi 2.000 tone argint", a afirmat Pătruţi. BNR a comunicat un preţ de 177, 29 lei pentru gramul de aur (41,7 euro). Un calcul simplu arată că rezerva de aur a ţării este evaluată în prezent la 29,2 miliarde de euro. Kilogramul de argint este cotat pe pieţele externe la 970 euro, ceea ce înseamnă că deţinem rezerve în valoare de 1,9 miliarde euro. În total, rezervele de metale preţiose se ridică la aproape 31,1 miliarde de euro.  Unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur şi argint este cel de la Roşia Montană, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană va fi derulată de compania RMGC, controlată de compania canadiană Gabriel Resources. Statul roman, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% din RMGC. Guvernul intenţionează să majoreze redevenţele pentru aur, platină şi argint de la 4% la 6% din valoarea producţiei. Gabriel Resources a fost fondată în 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine romană Frank Timiş, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri. în 1997 Minvest avea o participaţie de 33,8%, iar Gabriel controla 65% din capitalul RMGC, care la acea dată de numea Euro Gold Resources. În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
antrax m, acum 4606 zile, 11 ore, 11 minute, 50 secunde
la acesti nenortociti de jidani le dati aproape gratis atata aur ,si pe noi raomanii ne ****** cu impozite si taxe de nu mai putem trai,hooo....guvernul doarme pe bani si noi murim ...murim..
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.