Economic

Francul a pierdut 8% într-o singură zi în faţa leului

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 836 vizualizări
Tendinţa de depreciere abruptă a monedei elveţiene a fost generată de anunţul Băncii Centrale că va fixa o ţintă la minimum 1,2 franci/euro

Cursul de schimb leu/franc elveţian a coborît cu peste 8%, la 3,5350 - 3,5370 lei/franc, susţinut de aprecierea semnificativă a monedei euro în raport cu francul, după ce Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că va stabili o ţintă a ratei la minimum 1,2 franci/euro. Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că va impune o ţintă a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, prin achiziţia de valută străină din piaţă în cantităţi nelimitate. Francul a căzut cu 7% faţă de euro după anunţ, la un curs de 1,187 franci/euro. Întărirea bruscă a euro în raport cu francul a avut efecte indirecte şi pe piaţa interbancară de la Bucureşti, unde cotaţiile leu/franc au coborît puternic, de la 3,8500 unităţi la 3,5350 - 3,5370 lei/franc. Paritatea este cu 31,3 - 31,5 bani sub nivelul de dinaintea anunţului Băncii Naţionale a Elveţiei. Cursul leu/franc elveţian este o stabilit de bănci în funcţie de paritatea leu/euro şi euro/franc. Cursul de referinţă anunţat luni de Banca Naţională a Romaniei pentru leu/franc a fost de 3,8133 lei/franc, în scădere cu 0,23 bani faţă de rata de vineri, de 3,8156 lei/franc. Pe parcursul zilei de ieri, francul a coborît în timpul tranzacţiilor cu pînă la 9,9%, la 1,21911 unităţi pentru un euro, cel mai redus nivel atins după 5 iulie. La ora 9:01 a.m., francul era tranzacţionat la New York în scădere cu 8,4%, la 1,20298 unităţi pentru un euro. Francul s-a depreciat cu minim 7,6% faţă de cele mai active 16 monede monitorizate de Bloomberg, cel mai amplu declin fiind faţă de coroana norvegiană. "Banca Naţională a Elveţiei a tras o linie în nisip. Această limită nu era aşteptată. Anticipăm că cererea de franci, în special în raport cu euro, va continua, avînd în vedere riscurile din Europa şi încetinirea creşterii economiei mondiale. Strategia de apărare faţă de această cerere va fi foarte costisitoare", a declarat Peter Rosenstreich, analist la Swissquote Bank în Geneva. Euro a coborît cu 0,3%, la 1,4053 dolari pe unitate. Indicele dolarului, care măsoară evoluţia dolarului faţă de un coş de şase valute, a crescut cu 0,7%, la 75,665. Francul a fost cea mai performantă monedă în acest an, într-un coş de 10 monede ale unor ţări dezvoltate, cu o apreciere de 5,1%, după ce investitorii au căutat plasamente sigure din cauza crizei datoriilor din zona euro şi a problemelor din SUA, potrivit datelor Bloomberg. Dolarul a avut cea mai slabă evoluţie, cu un declin de 4,8%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.