Economic

Exportul de mobilă a crescut la cinci luni cu 18%

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 797 vizualizări
In aceeaşi perioadă a anului importul de mobilă s-a ridicat la 131,4 milioane euro

Producţia de mobilă a crescut în Romania cu 3,8% în primele cinci luni, la 789 milioane euro, iar exporturile s-au majorat cu 18%, la 572,5 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din Romania (APMR). Importurile de mobilier au crescut în intervalul analizat cu 8,2%, la 131,4 milioane euro. În aceste condiţii, vînzările interne (producţie locală şi importuri minus exporturi) s-au diminuat cu 12,2% în perioada ianuarie-mai, la 347,9 milioane euro, conform sursei citate. "Credem că pînă la sfîrşitul anului scăderea va fi mai mică, pentru că în general lunile de toamnă sînt cele mai bune pentru vînzări", a declarat preşedintele APMR, Aurica Sereny. Pe piaţa internă, vînzările sînt susţinute fie de produsele foarte ieftine, fie de mobilierul de lux, în condiţiile în care "clasa medie a sărăcit", a adăugat ea. Firmele romaneşti exportă în principal produse tradiţionale, din lemn masiv, dar în ultima perioadă au crescut şi vînzările externe de mobilier modern, potrvit sursei citate. "Sperăm că exporturile vor creşte cu 15% în acest an", a mai spus Sereny. Exporturile de mobilă şi părţi componente a atins maximul istoric în 2010, cînd s-au ridicat la 1,17 miliarde euro, în creştere cu 13,6% faţă de anul anterior. Principalele pieţe externe sînt Germania, Franţa şi Italia. Valoarea producţiei interne s-a diminuat cu 1,5% anul trecut, la 1,82 miliarde euro, iar vînzările interne au scăzut cu 15,2%, la 962 milioane euro. APMR are aproximativ 450 de membri din industria mobilei şi segmente conexe. Membrii asociaţiei generează peste 60% din producţie şi 70% din exporturile de mobilă din Romania.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.