Economic

Lefurile din intermedieri financiare au săltat cu 25%

Ziarul de Vrancea
6 sep 2011 729 vizualizări
Cîştigul salarial mediu net a fost de 1.471 lei în iulie şi a rămas aproape neschimbat faţă de luna anterioară, în condiţiile în care atît creşterile, cît şi scăderile s-au realizat aproximativ în aceeaşi măsură, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS)

În termeni nominali, salariul mediu s-a redus cu un leu faţă de luna anterioară. Creşterile cîştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale, sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari.  Astfel, salariile au crescut cu 25,3% în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţile de asigurare şi fonduri de pensii) şi între 5% şi 8% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune.  Remuneraţiile au urcat între 3% şi 5% în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea şi distribuţia apei, precum şi în transporturi pe apă. Scăderi ale cîştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost raportate ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă) în luna iunie, a nerealizărilor de producţie ori a încasărilor mai mici, a dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice, precum şi a angajărilor de personal cu cîştiguri salariale mici. Cîştigul salarial mediu net a scăzut cu 11,4% în telecomunicaţii, între 6% şi 9% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de poştă şi de curier, în fabricarea produselor din tutun, şi în intermedieri financiare. Salariile au scăzut între 3% şi 5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente şi în fabricarea băuturilor. În sectorul bugetar au fost uşoare creşteri ale cîştigului salarial mediu net faţă de luna iunie în administraţia publică (0,5%) ca urmare a plăţii sumelor din alte fonduri în unele unităţi ori a decontărilor în avans a concediilor de odihnă.  Cîştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă în învăţămînt (-2,6%) ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic ori a încheierii contractelor personalului suplinitor şi în sănătate şi asistenţă socială (-0,4%). Faţă de luna iulie 2010, lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, cîştigul salarial mediu net din iulie a crescut în sectorul bugetar cu 15,6 % în sănătate şi asistenţă socială, cu 11,6% în învăţămînt, respectiv cu 10,6% în administraţia publică.

,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.