Economic

Război total între distribuitorii de piese auto şi asiguratori

Ziarul de Vrancea
6 sep 2011 954 vizualizări
Asiguratorii valorifică în interesul lor obligaţia pe care o au în ceea ce priveşte plata despăgubirilor către asiguraţi, acuză Asociaţia Distribuitorilor de Piese Auto

Asociaţia Distribuitorilor de Piese Auto din Romania (ADPAR) acuză firmele care practică asigurări obligatorii de răspundere civilă că valorifică în interesul lor obligaţia pe care o au în ceea ce priveşte plata despăgubirilor către asiguraţi, şi a sesizat în acest sens Consiliul Concurenţei şi CSA. "Deşi legea stabileşte că despăgubirile se plătesc de către asigurător persoanelor păgubite ori unităţilor reparatoare, companiile de asigurari au stabilit alte reguli şi practici de plată, contrar prevederilor legale, care au afectat piaţa pieselor auto. Astfel, service-urile independente, chiar şi agreate, sînt împiedicate de asigurători să achiziţioneze piese de schimb în scop de revînzare pentru repararea avariilor produse prin accidente la autovehiculele asigurate, activitatea acestor unităţi fiind limitată la servicii de reparaţii şi manipulare piese de schimb", se arată într-un comunicat al asociaţiei. Astfel, ADPAR afirmă că asigurătorii cumpără piese ca intermediari, emiţînd fără drept comenzi în numele asiguraţilor către anumiţi distribuitori agreaţi de companiile respective. "Achiziţionarea pieselor de schimb este controlată de asigurători prin intermediul unor platforme informatice specializate cu baze de date, iar aceştia achită contravaloarea pieselor de schimb direct distribuitorului agreat, eludîndu-se astfel legea care stabileşte ca plăţile să se efectueze către asigurat ori unitatea reparatoare, tocmai pentru a se preveni un comportament inadecvat al asigurătorilor sau o depăşire a obiectului de activitate al acestora, care este strict limitat de lege", se menţionează în comunicat. De asemenea, reprezentanţii asociaţiei susţin că prin procedura stabilită de asigurători, aceştia au impus distribuitorilor agreaţi plata unor taxe pe volumul achiziţiilor achitate de asigurători, reduceri masive de preţ, plata unor servicii, ajungîndu-se să se pretindă comisioane şi pentru termenul de plată al pieselor de schimb livrate de distribuitori, cu toate că despăgubirea se plăteşte în maximum zece zile de la data depunerii ultimului document necesar pentru cuantificarea daunei. "Practicile ilegale ale asigurătorilor duc la eliminarea unităţilor reparatoare independente de pe piaţa pieselor auto, împiedică accesul pe piaţă al distribuitorilor de piese, controlul preţurilor pieselor şi manoperei, condiţionarea încheierii contractelor de plată a unor comisioane/bonusuri sau prestaţii, şi împiedicarea păgubitului de a îşi alege unitatea reparatoare dorită", se mai arată în comunicat. ADPAR a solicitat săptămîna trecută Consiliului Concurenţei şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) declanşarea unor anchete privind practicile menţionate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.