Economic

Guvernul umbla cu manusi cu producatorii de aur

Ziarul de Vrancea
30 aug 2011 981 vizualizări
Redeventa pentru exploatarile de metale pretioase va creste doar pina la 6%

Redeventa pentru aur, platina si argint va creste de la 4% la 6% din valoarea productiei, potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care aduce modificari Codului Fiscal. Alaturi de aur, platina si argint, redeventa de 6% va fi aplicata si pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, paminturi rare, pietre pretioase si semipretioase. Legea minelor din 2003 prevedea o redeventa de 2% pentru aceste produse minerale, taxa majorata la 4% in 2009. Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca majorarea redeventelor la 6% va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei in acest an si de 1,1 miliarde de lei pentru urmatorii patru ani. Cel mai important zacamint de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Zacamintul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu aproximativ doua saptamini, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor". Citeva zile mai tirziu, seful statului afirma ca proiectul trebuie sa inceapa, mentionind ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone. "Am discutat cu ministrul Mediului. Angajamentul companiei mixte: Cupru Deva are 20% din actiuni si Gabriel Resources 80%. Statul roman are o redeventa de 4%. 20 de tone trebuie sa ajunga gratis in rezerve, 20% vin de la Cupru Deva si prin negociere am putea ajunge la ceva mai mult", a afirmat Basescu. Prezent luni la Rosia Montana, Basescu a spus ca "este obligatoriu de renegociat" contractul pentru exploatarea miniera din localitate, mentionind insa ca nu este problema sa si ca statul are si alte pirghii, pentru ca "redeventa e in lege, nu in contract". El a mai spus ca proiectul a stat "ingropat" din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care "nu au vrut sa ii doara capul". RMGC este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul roman detine 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.