Economic

Bancile care detin Alpha Bank si Banc Post se pregatesc de maritis

Ziarul de Vrancea
29 aug 2011 415 vizualizări
Banca care va rezulta in urma fuziunii celor doua institutii financiare grecesti va fi cea mai mare din Europa de Sud-Est

Consiliile de administratie ale EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat fuziunea celor doua banci, care vor forma cea mai mare institutie de credit din Europa de Sud-Est, actualii actionari ai Alpha Bank urmind sa detina 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%. "Consolidarea unor banci private complementare, cu sinergii substantiale si ratiuni strategice clare (...) va juca un rol vital in revenirea economica a Greciei", se arata intr-un comunicat transmis de cele doua banci, citat de Reuters. EFG Eurobank si Alpha sint a doua, respectiv a treia banca din Grecia. Eurobank avea active de circa 80 miliarde euro la finele lunii martie, in scadere de la 87 miliarde euro la sfirsitul anului trecut, iar Alpha Bank detinea la aceeasi data active totale de aproximativ 64 miliarde euro, de la 68,6 miliarde euro dupa primul trimestru din 2010. Subsidiarele din Romania ale celor doua banci elene, Alpha Bank Romania si Bancpost, ocupa locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa active. Alpha Bank are active de 17 miliarde lei, iar Bancpost, controlata de Eurobank, de 13 miliarde lei. Viitoarea entitate va deveni al treilea grup bancar din Romania. Informatiile privind fuziunea celor doua banci au aparut pentru prima data in presa internationala in acest weekend, pe surse. Fuziunea va avea loc prin absorbtia Eurobank de catre Alpha Bank, potrivit comunicatului celor doua banci. Tranzactia va avea loc prin schimb de actiuni, la cinci titluri Alpha pentru 7 titluri Eurobank. Actionarii Alpha Bank vor detine 57,5% din noul grup, iar investitorii Eurobank vor controla 42,5% din companie, potrivit unei prezentari a celor doua banci. Bancile estimeaza sinergii de 650 milioane euro pe an in trei ani de la finalizarea fuziunii, din care 560 milioane euro din sinergii pe partea de costuri operationale si de finantare, respectiv 90 milioane euro pe partea de venituri. Totodata, capitalul noului grup va fi consolidat prin mai multi factori, printre care o mai buna generare de venituri si de capital, dar si emisiunea unor obligatiuni convertibile de 500 milioane euro catre fondul Qatar Investment Authority, unul dintre cei mai importanti actionari ai grupului. De asemenea, noul grup va emite drepturi de preemptiune de 1,25 miliarde euro catre actionari. Dupa fuziune, familiile grecesti Costopoulos si Latsis vor controla 4%, respectiv 13% din actiunile grupului, iar emiratul Qatar, prin compania Paramount, va detine 17% din titluri. Eurobank si Alpha anticipeaza ca fuziunea se va incheia la mijlocul lunii decembrie, iar emisiunile de obligatiuni convertibile si drepturi de preemptiune vor avea loc in prima jumatate a anului viitor.


,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.