Economic

Din octombrie ne asteapta un nou val de scumpiri

Ziarul de Vrancea
29 aug 2011 1156 vizualizări
Pretul gazelor naturale livrate companiilor va creste cu pina la 10%

Consumatorii industriali de gaze naturale vor plati preturi mai mari cu pina la 10%, cel mai probabil din octombrie, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FM, iar pina la sfirsitul anului ANRE ar putea decide inca o majorare a tarifelor, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV al acestui an, fara sa fie specificate procentajele de majorare in scrisoarea de intentie. "Dupa ce in iulie pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut cu aproape 10%, cel mai octombrie va avea loc o noua majorare, cu pina la 10%", au afirmat sursele. Cresterea preturilor gazelor furnizate consumatorilor industriali se va reflecta treptat si in pretul marfurilor produse de acestia. Fondul Monetar International (FMI) a cerut Executivului sa prezinte, pina in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale pina in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice. Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI ca va majora pretul gazelor pentru consumatorii non-casnici pina la viitarea sedinta a board-ului FMI, care va avea loc la sfirsitul lunii septembrie, potrivit unor surse apropiate discutiilor dintre Guvern si FMI. Sursele guvernamentale au adaugat ca distribuitorii de gaze au solicitat ANRE o majorare cu 27%, in etape, a tarifelor platite de consumatorii industriali, dar procentul final de crestere va fi stabilit in urma negocierilor. Populatia nu va fi afectata direct de cresterea preturilor gazelor livrate consumatorilor industriali, intrucit Guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au decis, in luna iunie, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, consumatorii casnici sa primeasca mai multe gaze din productia interna, mai ieftine cu aproape 40% fata de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele sa nu creasca. Prevederea vizeaza si mentinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producatorii de energie termica care livreaza caldura populatiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.