Economic

Eurobank si Alpha Bank vor fuziona, pentru a face fata crizei din Grecia

Ziarul de Vrancea
28 aug 2011 562 vizualizări
EFG Eurobank Ergasias si Alpha Bank, a doua, respectiv a treia banca din Grecia, vor anunta luni un acord de fuziune pentru a face fata mai usor crizei severe a datoriilor de stat si recesiunii, au declarat surse bancare.

Eurobank detine in Romania Bancpost, iar Alpha Bank este prezenta pe piata romaneasca printr-o subsidiara cu acelasi nume. Cele doua grupuri elene detin impreuna peste 9% din activele sistemului bancar din Romania.
Acordul ar crea cea mai mare banca din Europa de Sud-Est dupa active, ajutind cele doua companii sa evite intrarea in mecanismul guvernamental de sprijin. in plus, miscarea va crea agitatie in sistemul bancar elen, fiind posibile alte tranzactii in curind, considera analistii. "Consiliile de administratie ale celor doua banci vor semna luni dimineata acordul, iar anuntul si conferinta de presa vor avea loc in jurul prinzului", a declarat pentru Reuters o sursa bancara oficiala apropiata discutiilor.
Actiunile bancilor elene au cazut cu peste 55% de la inceputul anului, din cauza retrogradarii ratingurilor, retragerilor de depozite si deprecierii activelor de credit in urma recesiunii din Grecia. "Acordul reprezinta o fuziune amicala intre Alpha Bank si Eurobank, cu participarea semnificativa din partea Qatar Investment Authority", a afirmat o alta sursa din cadrul Alpha Bank. Noul grup va avea active de 150 miliarde euro, 8 milioane de clienti si depozite de 80 miliarde euro, a adaugat sursa citata. Qatar Investment Authority, fondul suveran de investitii din Qatar, este deja actionar al Alpha si va deveni un investitor important la noul grup, au continuat sursele. O alta sursa apropiata discutiilor a declarat ca emiratul arab a semnat inca de simbata acordul.
Analistii au salutat informatiile, anticipind ca fuziunea va ajuta cele doua banci sa faca fata mai usor crizei. Eurobank a picat testele de stres efectuate recent de autoritatile europene. "Este o decizie strategica in directia corecta, care va proteja cele doua banci de riscurile care urmeaza pentru sistemul bancar elen. Qatarul va injecta probabil bani in noua entitate intr-o perioada in care bancile grecesti se confrunta cu o lipsa de lichiditate, pierderi din implicarea in acordul de interventie externa pentru statul elen si din deprecierea activelor de credit. Cele doua banci ar putea evita astfel sa solicite bani de la mecanismul de lichiditate", comenteaza un analist grec.
Investitorii au manifestat ingrijorari ca provizioanele care trebuie constituite pentru swap-ul de obligatiuni presupus de noul acord de sprijin pentru Grecia si deprecierea activelor de credit ar putea forta bancile elene sa se recapitalizeze si sa apeleze la stat pentru ajutor. Bancile ar risca restructurarea daca ar apela la fondul de urgenta de 10 miliarde euro pus de statul elen la dispozitia institutiilor de credit cu probleme. Alpha Bank are o capitalizare de piata de 1,068 miliarde euro, iar Eurobank de 1,017 miliarde euro. Actiunile Eurobank s-au depreciat cu 51% de la inceputul anului, iar titlurile Alpha cu 50%. Cea mai mare banca elena este National Bank of Greece, proprietarul Banca Romaneasca, cu o capitalizare de 2,877 miliarde euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.