Economic

S&P considera ca scaderea burselor este cauzata de datoriile suverane

Ziarul de Vrancea
26 aug 2011 676 vizualizări
"Asteptam sa vedem daca guvernele isi vor baga mintile in cap si vor aborda atit problemele pe termen scurt, cit si pe cele pe termen lung", spune seful diviziei ratinguri de tara a S&P

Standard & Poor's (S&P) considera ca decizia de a retrograda in premiera ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA^, nu este motivul care a declansat cele patru saptamini de scadere puternica a burselor, avertizind ca tarile dezvoltate trebuie sa-si rezolve problema datoriilor. S&P a redus pe 5 august ratingul SUA, in timp ce bursele erau deja in scadere din cauza crizei datoriilor de stat din Europa si temerilor privind posibilitatea unei noi runde de recesiune in Statele Unite. "Din punctul nostru de vedere, este o suprasimplificare sa spui ca s-a intimplat din cauza retrogradarii decise de S&P", a declarat seful diviziei de ratinguri de tara a S&P, David Beers, principalul oficial al companiei din spatele deciziei de a reduce ratingul SUA. Beers se refera la criticile dure aduse S&P, potrivit carora decizia agentiei a cauzat caderea burselor.
Indicele MSCI al burselor din intreaga lume a cazut cu peste 17% de la maximul atins in luna mai, dupa ce investitorii si-au pierdut increderea in capacitatea politicienilor din tarile dezvoltate de a rezolva problema muntilor de datorii acumulate. S&P a aratat anterior ca si-a bazat decizia pe instabilitatea politica de la Washington, care impiedica adoptarea unor masuri semnificative de reducere a deficitului bugetar.
In Europa, investitorii sint tot mai ingrijorati de faptul ca liderii politici nu au reusit sa puna capat sau sa izoleze criza datoriilor de stat care a impins deja Grecia, Portugalia si Irlanda catre acorduri de finantare externa si ameninta acum economii uriase, precum Spania si Italia. Japonia, cu o datorie publica de 200% din PIB-ul de 5.000 de miliarde de dolari, trebuie sa aleaga cel de-al saselea premier din ultimii cinci ani dupa ce primul ministru Naoto Kan si-a confirmat vineri intentia de a demisiona in urma criticilor dure aduse guvernului pentru reactia la cutremurul devastator din luna martie. "Asteptam sa vedem daca guvernele isi vor baga mintile in cap si vor aborda atit problemele pe termen scurt, cit si pe cele pe termen lung", a declarat Beers la o intilnire cu presa la Singapore, referindu-se la politicienii din tarile dezvoltate. El a adaugat ca instrumentele monetare si fiscale care ar putea fi folosite pentru repornirea cresterii economice vor avea o eficacitate limitata daca consumatorii din tarile bogate continua sa se concentreze pe reducerea datoriilor gospodariei in loc sa cheltuiasca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.